Subscribe
RSS
Archive
January February March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March (1) April May June July August September October November December (1)
January February March April May June July August September October November (2) December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August (1) September October (1) November December
January February March April May June July August September October (1) November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December

de making of... coverfoto voor het boek Leven aan de kust

October 02, 2022  •  Leave a Comment

Het tweede boek van Tessa Yanover komt eraan!

Moedertje Groen, Leven aan de kust

 

Na haar eerste boek,' Moedertje Groen in verbinding met de natuur' was al gauw duidelijk dat er een vervolg ging komen. Natuurlijk mocht ik weer het fotowerk verzorgen. De inhoud van haar nieuwe boek sluit heel mooi aan bij mijn (creatieve) fotowerk. De coverfoto was snel geschoten.

de making of..

Het idee is om in de basis uit te gaan van de vorige coverfoto. Die avond, begin juni, mooi licht, lekkere dynamische zee dus alle ingrediënten voor een goede foto waren aanwezig. Tessa 'wandelt' nonchalant langs de waterlijn. Soms gek, dan weer uitbundig, spontaan, relaxed, allemaal echt Tessa. Toch zit DE foto er nog niet tussen. Op een gegeven moment vond ik een grote witte veer. Yesss!! daar was het idee. Ineens zie ik het plaatje al voor me. Nu nog uitvoeren natuurlijk.

De zon zakt al snel dus we moeten wel een beetje haast maken. IK wist precies wat ik wilde dus snel handelen als er een golfje aan kwam rollen. "Schrijf met de golf mee Tessa...." makkelijk gezegd natuurlijk. Die golf rolt gewoon door he. Al gauw hebben we de smaak te pakken, "daar komt ie weer! Snel, hou die veer wat rechter...., nee rechter op! Zo zie je m niet..." Klik, klik, klik. Ik heb niet veel tijd want die zon zakt als een razende. Binnen 10 minuten was DE foto gemaakt. Na de opmaak moet er nog wel wat gesleuteld worden aan de juiste uitsnede. Voor mij is het doorlopen van het golfje achter Tessa van groot belang. Dat is dan toch weer mijn perfectie die om de hoek komt kijken. Ik was daar met het schieten zo op gefocust dat ie er dan wel helemaal op moest komen natuurlijk. Gelukkig is dit snel geregeld en zie hier het resultaat.

 

 

De kop is eraf!

De auteursfoto is de volgende uitdaging. De foto moet een duidelijk Beach uitstraling hebben. Hup weer naar strand. Op zoek naar een goede achtergrond. De zee als achtergrond zou voor de hand liggen. Toch liep de shoot weer anders dan gepland. Ik zag de robuuste houten bielzen bij onze favoriete strandtent, "kijk Tessa... is dit wat?" Gewoon proberen maar, ook nu is het zonlicht weer onze uitdaging. Het is een stralende onbewolkte dag, hard licht dus. We zijn vroeg dus het zachte licht is nog aanwezig. Haar los, haar in vlecht, houten bielzen of oude deuren. Alles hebben we uitgeprobeerd. Hier zit vast wel wat tussen wat bruikbaar is. Eenmaal thuisgekomen, was de keuze nu ook weer snel gemaakt. Met Tessa als model komt het altijd goed. We voelen elkaar goed aan. Weer een missie geslaagd. 

 

Gedurende de zomermaanden zijn we op ons gemak gaan selecteren welke foto's goed in het boek passen ter ondersteuning van de verhalen. In samenspraak met de uitgeverij zijn we tot overeenstemming gekomen dat er een kleurenkatern van 8 bladzijden (16 pagina's) komt in het midden van het boek. Dit is voornamelijk een kostentechnische keuze. Onze voorkeur was dat de full color foto's verspreid door het boek geplaatst zouden worden. Om dit te realiseren zouden de productiekosten zo hoog uitkomen dat het niet meer interessant wordt om het boek te verkopen. De verkoopprijs werd vastgesteld en binnen dat plaatje moest het gerealiseerd worden. Tijdens onze vakantie eind augustus hebben we de laatste hand gelegd aan de volgorde en keuze van de foto's. Bij het doorbladeren van het fotokatern moet je gelijk enthousiast worden om het boek te gaan kopen en lezen. Ga je zelf maar na, als je in de boekwinkel een boek ziet liggen en er staan foto's in, dan wordt je interesse gelijk gewekt. Deze moeten dus wel pakkend zijn, en gelijk het verhaal vertellen. Wat de uiteindelijke keuze is geworden ga ik hier niet verklappen natuurlijk. Wel deel ik hoe de selectie in zijn werk ging. Luna, de hond, had er alle vertrouwen in ;)

 

Over het boek Leven aan de kust

De Noordzee is een waardevolle plek die ons voorziet van zuurstof en voedsel. Ondanks dat de Noordzee een van de drukst bevaren zeeën ter wereld is kun je er toch het gevoel van vrijheid en stilte ervaren. Welke verhalen heeft de grens van zee en land ons eigenlijk te vertellen? Hoe ziet het leven onder de golven eruit? In het tweede deel van Moedertje Groen nodigt Tessa Yanover je uit je te laten verwonderen.

Van de Waddenzee tot de wateren van Zeeland: wandel mee door de duinen, duik in het zoute water en beleef de Hollandse kust zonder zelf nat te worden. Tessa verwoordt haar liefde voor de kust als volgt: ‘De kust is een plek waar mijn hoofd zich kan vullen met nieuwe ideeën en inspiratie en waar ik mijn longen kan vullen met frisse lucht. Aan de kust kun je als mens weer ademen, weg uit de verstikkende maatschappij. In mijn eerste boek merkte ik hoe fijn ik het vond om over de zee en duinen te schrijven, het smaakte naar meer.’ 

TESSA YANOVER is een gepassioneerd natuurliefhebber en enthousiaste natuurgids aan zee. Ze geeft zeelessen, strandexcursies en struint graag uren langs de vloedlijn. Op haar website moedertjegroen.nl verschijnen regelmatig natuurvideo’s en verhalen.


Comments

No comments posted.
Loading...