Subscribe
RSS
Archive
January February March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March (1) April May June July August September October November December (1)
January February March April May June July August September October November (2) December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August (1) September October (1) November December
January February March April May June July August September October (1) November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December

IJsland 2017 deel 2

November 12, 2018  •  Leave a Comment

IJsland 2017

een 15 daagse Kampeerrondreis van 21 augustus t/m 4 september 2017 (deel 2 dag 10 t/m 15)

 

Welkom bij deel 2 van mijn reisblog over onze kampeerrondreis door IJsland

Hier is de link naar mijn reisblog deel 1

 

Op bovenstaande kaart heb ik de gereden route ingetekend.

De groene markeringen zijn de overnachtingsplekken (campings) met de dagen dat we er overnacht hebben.

de gele markeringen zijn de voornaamste bezienswaardigheden.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 10 - 30 aug


Ik heb met mezelf de afspraak gemaakt dat als ik vroeg wakker ben dat ik er dan op uit ga met de camera.
Of ik er nu op heb geslapen of niet, om 4.30 u was ik wakker en ben er uit gegaan. Geen wolkje aan de lucht en nog ruim een uur voor de zon op komt. Ik rijd naar Vestrahorn oftewel Stokksnes waar ik gisteravond ook was. Het licht op de vatnajökul (gletsjer) is werkelijk prachtig. Veel pasteltinten in de lucht. Tegen zonsopkomst kan ik me helemaal uitleven. Geen spijt!!!

prachtige pasteltinten voor zonsopkomst met zicht op Vatnajökul

 

prachtige pasteltinten voor zonsopkomst met zicht op Vatnajökul

 

spektaculaire zonsopkomst aan het strand bij Vestrahorn

 

Terug bij de tent (7.00 u) om op te breken. Om de drukte een beetje voor te zijn ontbijten we bij het ijsbergenmeer Jökulsarlón. Een uurtje rijden. Rond 8 uur kan ik bellen naar de weginformatie dienst om te informeren naar de waterstand vd rivieren doe we moeten doorwaden. Gelukkig goed nieuws!! We kunnen de fjallabakroute rijden! Op naar Landmannalaugar!
Maar eerst nog het ijsbergenmeer. Het blijft fascinerend al die ijsbrokken die richting zee verdwijnen. Al gauw is het hier zo druk dat we weer lekker verder rijden. Zicht op de monding van het Jökulsarlón meer

 

Hier breekt een stuk ijs af van de grote gletsjer in het Jökulsarlón meer

 

Toeristen beleven veel plezier aan het strand waar enorme ijsbrokken weer aanspoelen.

 

detailfoto van een aangespoeld brok ijs

 

detailfoto van een aangespoeld brok ijs

 

Rond lunchtijd zijn we in Kirkjubaeklauster. (Letterlijk kerkje bij het klooster) hier slaan we de laatst proviand in en checken nog eenmaal bij het infocentrum of de flallabakroute berijdbaar is. Ja hoor prima omstandigheden dus op naar het binnenland!
Deze route heb ik 3 jaar geleden al eens gereden onder zeer slechte weersomstandigheden met weinig zicht. Vandaag is het strakblauw en 16 graden! We maken veel stops om te genieten van het overweldigende landschap. De naar schatting 17 rivieren doorwaden we met enige voorzichtigheid. Het is net een groot pretpark!! Het water komt regelmatig over de motorkap en blijft elke keer weer spannend.

Onderweg met zicht op de Vatnajökul ijskap

ergens onderweg in het hoogland F208

Geniet even mee van deze video met een rivierdoorwading aan het einde van het filmpje

 

rivierdoorwading in het hoogland

 

ergens onderweg op de hooglandroute F208

 

Tegen 17.30 u zijn we in Landmannalaugar. Een grote nederzetting midden tussen de ryolietbergen. Toen ik hier 3 jaar geleden was droomde ik van kamperen op deze plek, en die droom is nu uitgekomen!! Yess! We zoeken een plek uit op een groot veld met stenige ondergrond. Zorgvuldig proberen we de plek vrij te maken van al te grote stenen. Als de tent staat koken we lekker in de tent. Niet dat t buiten niet kan maar het is net wat comfortabeler. Na het eten snel badkleding aan en richting de warme rivier. Dit is echt een goddelijke plek. Langzaam verdwijnt t zonnetje en verschijnen de prachtigste kleuren aan de hemel. Kraakhelder.... perfecte omstandigheden voor t noorderlicht. Mijn fotospullen liggen al klaar. Toch maar wekker gezet voor t geval we in slaap vallen.
Hopenlijk wordt op deze toch al topdag nog een droom vervuld.... noorderlicht en ook nog op een van de mooiste plekjes in IJsland....

 

onze kampeerplek in Landmannalaugar

 

onze kampeerplek in Landmannalaugar

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 11 - 31 aug

Vannacht helaas geen noorderlicht gezien. Wel een uur staan blauwbekken met rond t vriespunt en een straf windje. Uiteindelijk lekker ons tentje in gedoken en heerlijk geslapen. Vanochtend was t ff wennen, zwaar bewolkt miezerig weer. En wat is er dan niet fijner dan een warm bad in de rivier. Dat is een goed begin van de dag. Als we de weerberichten kunnen vertrouwen dan klaart het vanmiddag op.  We gaan uiteindelijk na de lunch op pad. Vanmiddag maken we een pittige wandeling naar de Blahnukur. Een 943 meter hoge berg (camping is op 602 meter) dus alsnog zo'n 340 hoogtemeters. De wind is best pittig boven op die berg en zijn op 1 fanatiekeling na de enige die deze beklimming doen. Het uitzicht is wat belemmerd door miezerige mist maar tussen de flarden door zien we het indrukwekkende landschap. inclusief een geweldige regenboog. De afdaling is best link zo met flinke rukwinden dus met uiterste voorzichtigheid dalen we af.

In ruim 3 uur zijn we weer op de camping. Gelukkig is het wat opgeklaard dus ziet het er weer wat vriendelijker uit. S avonds doen we niet veel. Misschien nog even de warme rivier in vlak voor het slapen.
Vanavond laatste kans op noorderlicht als de lucht nog verder wil openbreken dus toch maar wekkertje zetten. Vandaag en morgen is ie wel op zn krachtigst, dus we wagen t nog een keer.
uitzicht van de Blahnukur

 

Detailfoto van de karakteristieke Ryolietbergen

 

zicht op de prachtige gekleurde ryolietbergen vanaf de Blahnukur

 

Detailfoto richting het dal gezien vanaf de Blahnukur

 

doorkruisen van het dal met wollegras

 

doorkruisen van het dal met wollegras

 

 

Via dit prachtige dal wat bezaaid is met wollegras lopen we weer terug naar de camping

 

Hier is goed te zien hoe het pad naar de top leidt van de Blahnukur

 

Zicht op de camping

 

detailfoto van de Blahnukur en het Obsidiaanveld op de voorgrond

 

Mooi licht aan het einde van de dag

 

Onze badderplek in de warme rivier

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 12 --1 sept


Vannacht om 3 uur t wekkertje gezet maar niks te zien er was ook nog best aardig wat bewolking dus ben mijn bed maar weer in gekropen. Helaas.... nu alleen nog maar zwaar bewolkt weer de laatste dagen dus daar moeten we dan nog maar een keer voor terugkomen
Rond 7 uur zijn we wakker door alle vroege vogels die al aan t opbreken zijn. Het is strakblauw dus hup naar de warme rivier voor een aangenaam wakker worden. Wat is dit een goddelijke plek! De damp die boven het water hangt en de fraaie gekleurde bergen om ons heen laten ons deze plek niet gauw meer vergeten. We zijn als eerste dus hebben deze prachtplek helemaal voor ons alleen.
Ook hier komt weer een einde aan en nemen afscheid van deze badderplek. Na het ontbijt breken we onze tent af en besluiten nog een wandeling te maken. Nu is het strakblauw dus laten we deze kans niet lopen om van dit bizarre gebergte nog te kunnen genieten. We rijden de auto alvast door de rivier heen
 De wandeling voert eerst door het lavaveld en over de grote vlakte met wollegras om vervolgens te gaan klimmen. We wandelen over een bergkam zodat we kunnen genieten van de prachtige vergezichten. In ongeveer 4 uur hebben we deze rondwandeling gemaakt.

 

Op de voorgrond zie je het 2,5 km lange lavaveld Laugahraun met zwart glinsterend obsidiaan welke je moet doorkruisen om vervolgens de grote vlakte met wollegras over te steken. Daarna vervolgt het pad de bergen in en gaan we klimmen.

mooi uitzicht op de kleurrijke berg Brennisteinsalda, het geothermisch veld  en het obsidiaanveld op de voorgrond

 

Overweldigend uitzicht op het dal tijdens de ochtendwandeling

 

detailfoto van het dal.

 

detailfoto van het dal.

 

detailfoto van het dal. Als je goed kijkt zie je de schapen grazen

 

Zie je het hart? Dat kan geen toeval zijn.

 

Rond 13.00 u stappen we weer in de auto en nemen afscheid van Landmannalaugar. We volgen de F208 in noordwestelijke richting totdat we weer bij het asfalt uitkomen. Net voor het einde van de F208 stoppen we nog even bij een kleine waterval Sigöldugljúfur nabij de electriciteitscentrale.  waar de Sprengissandurroute noordelijk het hoogland weer in gaat. Wij vervolgen onze weg in zuidelijke richting naar de kust.

Natuurlijk stoppen we nog even voor dit prachtige uitzicht voordat we echt afscheid nemen van het hoogland

Vlak voordat we het asfalt oprijden stoppen we nog even bij een kleine waterval Sigöldugljúfur

 

waterval Sigöldugljúfur

 

Rond 16.00 uur zijn we op de camping aan de zuidkust bij de Seljalandfoss aangekomen. Tentje opzetten, eten en nog even op pad met de camera. De weersomstandigheden dagen me uit om wat creatieve foto's te gaan maken. Het is egaal grijs maar wel droog. Rond 22.00 u hield ik het voor gezien.

Een andere kijk op de Seljalandsfoss

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 13 - 2 sept


Vandaag een zeer natte en winderige dag. Windkracht 9  typisch ijslands weer....
om 7 uur was ik al wakker en was t nog droog de dreigende zwaarbewolkte lucht zorgde ervoor dat ik zo mn bed uit was en even bezoekje aan de Seljalandsfoss heb gebracht.

waterval Seljalandsfoss

 

Al gauw begint t te regenen en ontbijten we in de tent. Blijven we hier of gokken we op een klein droog momentje om in te pakken? Het ontbijt was nog niet op of het leek al lichter te worden en werd t zelfs droog!! inmiddels zijn we ervaren tent opbrekers en zijn we in n mum van tijd klaar. Vanwege de flinke wind was de tent snel droog. Zodra alles in de auto zit nog even water koken voor thee. Deze camping heeft zelfs een keuken! Deze moet je echter wel delen met vele bacpackers kampeerders en camperaars.

Inmiddels komt de regen met bakken uit de hemel. Toch maar richting Vik i Myrdal. Nog een uitgebreide stop bij Skogafoss waar tientallen bussen staan en hordes bewegende regenponcho's richting waterval gaan. Wij blijven lekker in de auto.  Uiteindelijk toch doorgereden en uitgebreid in Vik gewinkeld bij een hele grote kledingwinkel. Tja dat heb je als het slecht weer is en je toch de tijd moet doorbrengen. We lunchen maar in de auto bij het beroemde kerkje en uitzicht op de klifkust met natuurlijk heerlijke Skyr....
het gaat iets minder hard regenen dus rijden naar de camping en zowaar is t even droog. In n rap tempo staat de tent, en vertrekken dan richting strand. We maken een heerlijke wandeling over het zwarte strand richting de kliffen waar de puffins nog rond fladderen langs de kliffen. Deze koddige vogeltjes zijn nog niet vertrokken naar open zee. Toch fijn dat t even droog was.... jawel tegen etenstijd begint t weer flink te plenzen. We koken in de tent en hebben t prima naar ons zin. Muziek luisteren in onze warme slaapzakjes.
Morgen volgens weersvoorspelling droog maar bewolkt dus vol programma voor de laatste hele dag.
Seljalandsfoss Kampeerplek in Vik I Myrdal

 

Noordse stormvogel

 

De noordse stormvogel. Deze lijkt op een meeuw maar is te onderscheiden door de buis op de snavel. Hiermee scheidt hij het zout uit het water. hij  zweeft elegant  in de lucht maar is zeer stuntelig op land. Lopen gaat alleen als hij heel heftig klapwiekt met zijn vleugels.

 

Noordse stormvogel

 

Skelet van een Noordse stormvogel

 

Noordse stormvogel

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 14 - 3 sept

Laatste hele dag.......
Omdat t droog weer is hebben we best nog wat op het programma staan. Na het ontbijt rijden we naar Seljavallaug een van de oudste zwembaden van IJsland, gebouwd in 1923 en is een officieel 25 meterbad. Omdat de lucht steeds meer opentrekt en het bij de Skogafoss niet echt druk is stoppen we eerst daar nog even. Gisteren was t niet te doen met al die regen. Al gauw houden we t voor gezien en gaan op zoek volgens een beschrijving van internet naar een 'verborgen' waterval Kvernufoss niet ver van de Skogafoss af. De beschrijving is duidelijk. Alleen er staat een hek en prikkeldraad. We lopen langs de afrastering en vinden een mooi trapje om er overheen te klimmen. We volgen de rivier de kloof in en weldra komt ie in beeld. Niet alleen de ligging maar ook het feit dat je er achterlangs kan lopen zorgt ervoor dat ik dit toch wel een hele fraaie waterval vind. Een soort Seljalandfoss maar dan zonder hordes toeristen. Oke we waren niet alleen maar dat mocht de pret niet drukken.

Uitzicht onderweg langs de zuidkust ringweg 1

 

Kvernufoss

 

detail van Kvernufoss

 

achter de waterval Kvernufoss


Als ik uitgespeeld ben dan rijden we nu alsnog naar het oude zwembad Seljavallaug in de bergen. Via een zeer hobbelige weg parkeren we de auto en lopen nog 20 min langs de rivier. De mensen die we tegen komen hebben allemaal een zeer relaxte glimlach op hun gezicht. Nou dat belooft wat. We delen het zwembad met zo'n 10 tot 15 mensen. Het water is niet heel erg warm. Zeker niet vergeleken met al onze andere hotspots. We zijn gewoon verwend. Aan het eind maak ik nog wat sfeerfoto's vanuit t water. Gave plek!!!
Terug bij de auto lunchen we en rijden daarna terug naar de camping. Als we de berg omhoog rijden vlakbij Vik belanden we in een dikke mist. Mmmm ik had nog wat plannen.....
Seljavallaug

Op de camping aangekomen gaan we alvast wat tassen inpakken. Nog een kop thee en daarna toch maar naar met de camera naar t strand ik ben hier nu toch en er valt vast wel wat te fotograferen. Noordse stormvogels plantjes, keien en natuurlijk de golven. Ik vermaak me hier prima. Zo bijna alleen hier in de dikke mist is t ook gelijk een beetje afscheid nemen van IJsland.
Rond 18.30 u ben ik weer op de camping. We koken zoals gewoonlijk in de tent want in de gemeenschappelijke ruimte is het wel erg druk. We vinden het eigenlijk wel heel knus in ons tentje.

 

Op het strand bij Vik

 

Dag 15 - 4 sept

Allerlaatste dag van een geweldige vakantie.
Vannacht is alle regen gevallen die tijdens onze vakantie niet gevallen is geloof ik. Ook de wind is opgespaard. Al met al dus en zeer onstuimige nacht maar onze tent hield dapper stand. Alleen niet veel geslapen...
Het was een kwestie van goed organiseren om alles ingepakt te krijgen. Je kon niet even lekker alles buiten neerleggen. Een grande finale zullen we maar zeggen. Als alles ingepakt in de auto ligt rijden we nog even langs IJslandse vrienden . Een IJslands echtpaar die al 30 jaar in Nederland wonen. Ze zijn nu 3 maanden hier om hun nieuw gekochte huis af te bouwen. Een heerlijke typische IJslandse brunch stond al voor ons klaar. Wat een fijne ontvangst! We hebben heerlijk gegeten bijgekletst en wat overgebleven etenswaren achtergelaten. We nemen afscheid en gaan richting vliegveld. Auto aftanken en inleveren.


En zo nemen we afscheid van een wonderschoon land waar ik weer meer verliefd op ben geworden ook al zie ik wel hoe dit land bijna ten onder gaat aan haar populariteit. Oke ik ben hier ook als toerist maar de enorme toename van toeristen vind ik wel zorgwekkend. Bij de publiekstrekkers rijzen de toiletgebouwen en koffietentjes als paddentoelen uit de grond. Op veel locaties staan afrasteringen waardoor je lang niet meer zoveel kunt zien. Erg jammer, dit doet de pure schoonheid van het land geen goed. Gelukkig hebben we ook veel mooie plekjes gevonden die niet door massa's toeristen worden overspoeld. Dit maakte deze vakantie echt onvergetelijk. Kamperen is me 100 % meegevallen maar we hebben ook enorm geboft met het weer.
Nu komt de 3e fase, het grote nagenieten.....
Zoals ik IJsland beleefd heb, heb ik niet alleen in beelden gevangen. Samen met mijn lief heb ik intens genoten van de overweldigende natuur, de mooie plekjes, de rust en ruigheid... samen verwonderen dat dit moois bestaat dat is niet in beelden te vangen, dat zijn de herinneringen die voor altijd op mijn eigen harde schijf zijn opgeslagen.


Comments

No comments posted.
Loading...