Subscribe
RSS
Archive
January February March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March (1) April May June July August September October November December (1)
January February March April May June July August September October November (2) December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August (1) September October (1) November December
January February March April May June July August September October (1) November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December

IJsland 2017 deel 1

November 12, 2018  •  1 Comment

IJsland 2017

15 daagse Kampeerrondreis (deel 1)

 

21 augustus t/m 4 september 2017

Na een maandenlange voorbereiding met veel voorpret is het dan eindelijk zover dat we naar IJsland vliegen. Een lang gekoesterde droom is werkelijkheid geworden. Kamperen in IJsland! Die vrijheid die we hebben omdat we kamperen lijkt me zo fijn. Niks hotels bespreken, Door het enorm toegenomen toerisme moet je haast een jaar van te voren alle overnachtingen vooruit reserveren om er zeker van te zijn dat je een slaapplek hebt. Nee we willen gewoon weg  of langer op een plek blijven zoals het ons uitkomt. Kamperen in IJsland vergt wel wat meer voorbereiding. Een goede kampeeruitrusting is een must. Warme slaapzakken en goede slaapmatten, lichtgewicht tent met genoeg ruimte om in te kunnen koken en goede wind en waterdichte kleding. We koken op een kleine MSR brander. Deze is geschikt om met diverse brandstoffen te kunnen koken. Toch hebben we de zuivere Coleman fuel besteld via het web en opgehaald bij een kamperwinkel in Reykjavik, deze mag je niet in het vliegtuig meenemen. Een groot deel van het reisbudget is opgegaan aan een 4wd auto. Deze is echt verplicht om het hoogland te doorkruisen. De meest geschikte periode om te reizen is voor ons eind augustus, begin september. Het weer is dan nog redelijk aangenaam voor IJslandse begrippen, en qua autohuur scheelt het enorm met een besparing van zo'n €700.

De route: Aangezien ik 3 jaar geleden al in IJsland was geweest wist ik waar ik heel graag nog een keer naar toe zou willen.  In een keer alles zien is onmogelijk dus vandaar dat ik dolgraag nog een keer naar IJsland wilde.  Mijn partner is nog nooit in IJsland geweest dus wil hem ook graag een paar bijzonder mooie plekken laten zien. Thuis heb ik veel voorwerk gedaan waar campings liggen en wat de voorzieningen zijn op de campings. Daar heb ik ook rekening mee gehouden met het plannen van de route.

Op bovenstaande kaart heb ik de gereden route ingetekend

De groene markeringen zijn de overnachtingsplekken (campings) met de dagen dat we er gestaan hebben.

De gele markeringen zijn de voornaamste bezienswaardigheden.

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 1 - 21 augustus

Na een zeer relaxte vlucht aangekomen op Keflavik airport. Onze huurauto ophalen!  Gratis upgrade naar een Nissan qashqai 4wd is niet verkeerd
Alles gaat zo voorspoedig dat we nog op tijd zijn om de bestelde brandstof om te kunnen koken kunnen oppikken in Reykjavik. Aangezien we in het hoogland de komende dagen geen winkels tegenkomen slaan we flink wat boodschappen in.  Net buiten Reykjavik aan de rondweg zijn veel supermarkten. Als we alles ingeladen hebben kunnen we op pad. We rijden richting Laugarvatn. Onderweg bij NP Thingvellir genieten van echte IJslandse skyr! En natuurlijk van het geweldige uitzicht. Om 18.30 u zijn we bij de camping in Laugarvatn aangekomen. Windstil en nog 13 graden! Top! Na een kop thee kruipen we lekker bijtijds ons tentje in. Dit is echt en geweldig begin van onze kampeervakantie!

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 2 - 22 augustus

Nog niet gewend aan het tijdsverschil (2 uur vroeger) zijn we vandaag lekker vroeg wakker. Een mooie gelegenheid om vroeg naar Geysir te gaan. Dan zijn we voor de drukte weer weg. Om 8.30 u slenteren we al tussen de borrelende waterpotjes, en natuurlijk zijn we niet weg te slaan bij die spuitende strokkur. Het is haast meditatie......

Geyser Strokkur

 

Geyser Strokkur vlak voordat hij gaat spuiten

 

wat het weer betreft hoeven we niet klagen. Windstil en 16 graden. Dat is voor IJslandse begrippen echt zomers. We vervolgen onze weg naar de volgende toeristische trekpleister. Gulfoss, de gouden waterval. Het is hier lekker druk dus zoeken we een mooi plekje voor n kop thee en bekijken het gekrioel van alle nationaliteiten van een afstandje.
Al snel houden we t voor gezien en gaan op zoek naar een verborgen pareltje. Een warme bron midden in de vrije natuur. Dit paradijsje moeten we even delen met een Italiaanse familie. Maar dat mag de pret niet drukken. Ook al is de buitentemperatuur zeer aangenaam, de warme bron is echt een genot. Urenlang dobberen we hier in dit natuurwonder rond. Een zeer goede besteding van deze prachtige middag!

Na het avondeten gaan we op zoek naar de verborgen waterval de Bruarfoss. Met behulp van een goede kaart op mn telefoon vinden we deze verborgen schoonheid. Het heeft wel de nodige moeite gekost om het juiste pad te vinden zonder dat we over afzettingen heen moeten klimmen. Hier kan ik me flink uitleven met mijn hobby fotografie, ook al waren we niet de enige jammergenoeg. Toch kon ik rustig de foto's schieten die ik in gedachten al gemaakt had.
detail van de Bruarfoss

 


detail van de Bruarfoss

 

Wat kan ik hier intens van genieten. Met een haast euforisch gevoel lopen we weer terug naar de auto en rijden in 20 minuten naar de camping om vervolgens gelijk ons tentje in te kruipen.
Morgen tent afbreken en dan op naar het ruige binnenland!!!

Dag 3 - 23 augustus

 

Weer een zeldzaam mooie dag! 18 graden en strakblauw! Wel fijn als je kampeert. We breken onze tent af en beginnen aan het grote avontuur in het hoogland.
Vandaag rijden we via de kjölurroute naar Kerlingarfjöl. Onze Lunchplek!

Na de lunch maken we een wandeling naar Kerlingarfjöl Overal om ons heen zijn rokende gaten waar een zwaveldamp uit omhoog komt. De kleuren en vormen zijn erg fraai Een mooie route via diverse trapjes voert ons in een geweldig, haast buitenaards geothermisch gebied. De kleuren van de bergen om ons heen zijn echt bizar. Overal komt rook uit de aarde. Midden in dit bizarre landschap staat een design toilet, Ik kan me een slechtere plek bedenken! We maken hier een korte middagwandeling omdat we hier uiteindelijk niet blijven slapen.

futuristisch toilet

 

detailfoto van een sissend modderpotje

 

overzicht van Kerlingarfjöl

 

via gemarkeerde wandelpaden en trappetjes wandelen we door een bizar landschap het likt haast wel een buitenaardse planeet

 

 

We volgen onze weg naar Hveravellir. Het kale en ruige hoogland doet ons telkens weer verwonderen. De kleuren zijn onbeschrijfelijk mooi en maakt IJsland zo uniek. urenlang rijden we door een desolate vlakte. Een fraai meer vlakbij Hveravellir

 

kamperen op een goddelijke plek.

 

Onze kampeerplek in het hoogland. de temperatuur is gewoon uitzonderlijk hoog in deze tijd van het jaar. Dan is kamperen echt geen straf hoor. de ultieme beleving van IJsland. Het fijne van deze kampeerplek is dat er een heerlijke warmwaterbron bij is. Wederom een feestje!

Na het avondeten wandel ik naar het geothermisch veld. Overal om me heen sissende en pruttelende waterpotjes vol rokende zwaveldampen. De meest fantastisch kleuren aan de horizon maken  ook dit feestje compleet. Volgens een algerijnse engelsman waarmee ik samen plat op de buik aan het fotograferen was zou je vanavond wel eens het noorderlicht kunnen zien. Dat wordt een kort nachtje! Want de zonsopkomst om 5.40 wil ik hier eigenlijk ook niet missen

het late licht schijnt nog net over het geothermisch veld

 


de afzetting van silicaat zorgt voor prachtig structuren

 

Deze plek is toch magisch.

 

Vol van alle indrukken duik ik ons tentje weer in.

Ik heb nog wel even de wekker gezet om te kijken of het noorderlicht misschien te zien was, maar helaas.... wel bitterkoud! Dus ik duik snel warme slaapzak weer in.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

dag 4 - 24 augustus

Ik heb de wekker erg vroeg gezet om dit schouwspel niet te missen. Ik kleed me warm aan want het is rond het vriespunt! Nog gauw drink ik de thee die van gisteravond nog in de thermoskan zit op. Een reepje erbij en hup naar de sissende en spuitende potjes! Om 5 uur sta ik in mijn eentje tussen al dit sissende geweld. Langzaam kleurt de lucht prachtig oranje en een waar kleurenspektakel speelt zich hier af. Zo helemaal alleen kan ik in alle rust genieten van deze buitenaardse plek en kan ik me echt uitleven met mijn camera. Wat een onvergetelijke ervaring! Dubbel en dwars waard om de wekker op 4.30 u te zetten

helemaal alleen geniet ik van deze rokende kegels

 

geniet even mee van dit prachtige natuurspektakel s'ochtends vroeg om 6.30 u.

 

De zon probeert tussen de zwavelrookdampen door te prikken.

 

onbeschrijfelijk mooie kleuren tijdens zonsopkomst

 

Nog wat detailfoto's aan de randen deze sissende pruttelpotjes.

 

Om 8.00 u ben ik weer terug bij de tent. en nemen we nog even een bad in  de weldadige hotspring in en genieten we van het warme water en het overweldigende uitzicht. Na een uurtje is zij we doorweekt en kunnen we aan t ontbijt. De zon brandt lekker. Rustig aan breken we op en vertrekken noordwaarts verder over de Kjölurroute. Urenlang door de eindeloze leegte genieten we in stilte van het landschap. Een stop bij het blondulón meer voor een kop thee.

ergens onderweg in de omgeving van het meer Myvatn

 

Als we weer op de ringweg 1 zijn duiken we het dal in en tevens in de bewolking. We volgen onze route richten het noordoosten met als eindbestemming Myvatn. Vrijwel de hele weg rijden we zonder iets van de omgeving te kunnen zien. Dat waren we niet gewend. We vervolgen onze weg en ja hoor de lucht breekt open zodra we bij Myvatn zijn. Er staat een flinke wind en de temperatuur is van 16 graden in het hoogland naar 10 graden bij Myvatn gedaald. We kiezen een camping uit aan het meer en zetten onze tent weer op.  Koken doen we voor t eerst in de tent. 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 5 - 25 aug

Na een koude nacht vroeg wakker dankzij een groep russen naast ons die al om 6 uur hun kampement opbreken. Dan maar even op pad met de camera. Geen idee wat er te zien is, rijd ik de bergen in en kom uit bij een prachtig geothermisch gebied genaamd Namafjall. Net niet helemaal alleen waan ik me op een buitenaardse planeet. Overal om me heen pruttelt en sist het. De hete stoom komt op diverse plekken met een enorme kracht uit de aarde. Als de mist optrekt komt de strakblauwe lucht weer tevoorschijn.

alsof je op een buitenaardse planeet bent beland

 

 

dezelfde zwavelkegel maar dan van de andere kant

 

 

de wonderlijkste kleuren vind je hier

 

 

overzichtsfoto over het geothermisch veld met op de achtergrond de beroemde ringweg 1

 

de beroemde ringweg 1 komt slingerend de bergen uit

 

een klein stroompje meandert door het landschap

 

de mist zorgt voor surrealistische beelden

 

hier waan je je toch op een buitenaardse planeet!

 

Even na 8 uur komen de eerste auto's het parkeerterrein oprijden. Mooie tijd om naar de camping terug te gaan en te ontbijten. We hebben nog een druk programma voor deze mooie dag in petto

Na het ontbijt maken we een prachtige wandeling rondom de krater van kegelvulkaan Hverfell. Een pittige klim van 10 minuten brengt ons naar de kraterrand welke je in 1,5 uur helemaal rond kunt lopen. De vulkaan is 312 meter hoog, heeft een krater met een diameter van ongeveer 1 kilometer en is 140 meter diep. In het midden van de krater ligt een kleine asheuvel.
Wat een prachtig uitzicht heb je hier bovenop de vulkaanrand

 

 

op de kraterrand van de Hverfell

 

de asheuvel in de krater

 

uitzicht vanaf de Hverfell met linksboven het geothermisch zwembad en rechtsboven het geothermisch gebied Krafla

 

uitzicht vanaf de kegelvulkaan Hverfell op het geothermisch zwembad

 

Detail van het geothermische meer

 

 Na de lunch rijden we naar Krafla een vulkaan en vulkanisch systeem die voor t laatst actief was in 1984. Het systeem heeft een doorsnede van ongeveer 25 kilometer. De vulkaan zelf is 818 meter hoog

  Víti is nu een diepe en steile krater met een doorsnee van 320 meter die deels met blauwgroen water is gevuld. Deze is ontstaan bij een eruptie in 1724

Sinds 1977 wordt er in het gebied door een relatief kleine elektriciteitscentrale geothermische energie gewonnen

electriciteitscentrale Krafla

 

 

electriciteitscentrale Krafla

 

electriciteitscentrale Krafla

 

Omdat het nog steeds mooi weer is gaan we na het avondeten naar de Goðafoss waterval en kan ik mijn fotografiehart ophalen. Iets met mooi licht, water en lange sluitertijden. In een uurtje rijden we naar de Goðafoss deze prachtige waterval ligt in de rivier Skjálfandafljót. Het water van de Skjálfandafljót rivier valt over een breedte van 30 meter 12 meter naar beneden, en de Goðafoss wordt door rotsen in een paar stukken verdeeld.

Het licht is prachtig en is het ritje meer dan waard.

Op zoek naar een mooi zicht op de waterval

 

vanuit een ander standpunt laag aan de rivier

 

vanaf de andere zijde kun je vlakbij de waterval komen

 

Het mooie plekje wat ik in gedachten had is afgesloten vanwege de aanleg van uitkijkplatform. Heel jammer maar er zijn ook andere mooie plekjes gelukkig. Tegen 22.30 u zijn we weer op de camping en kruipen ons tentje in. Zo is er een einde gekomen aan weer een prachtige dag.

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Dag 6 - 26 aug

Vanochtend de wekker gezet om in alle rust te genieten van Hverfell. Gisterochtend zo bijna alleen was toch wel heel fijn dus wil dit ook met mijn reispartner delen. Deze onwerkelijk mooie plek moet je voor het andere planeetgevoel echt bezoeken als er (bijna) geen toeristen zijn. Heerlijk genoten van de rust.
Het is wat meer bewolkt vandaag maar volgens het IJslandse weerbericht wel droog....

De weersomstandigheden zijn weer totaal anders dan gisteren. Omdat ik hier al geweest ben kan ik nu ook wat meer tijd nemen om detailfoto's te maken

mooi zicht in de pruttelende modderpot

 

de contrasten in kleuren zijn enorm gevarieerd

 

detail van de pruttelende modder. zo fascinerend!

 

detail van een modderplasje na een regenbui

 

detail van een modderplasje na een regenbui

 

Terug op de camping kunnen we wederom buiten ontbijten. Daarna spullen bij elkaar verzamelen voor een ochtendwandeling rondom en naar de vulkaan Leihrnjúkur. We lopen hier tussen brokken lava en verwonderen ons over alle bizarre kleuren en vormen. Uit diverse holtes komen rookpluimpjes omhoog en voel je de warmte de aardkorst is letterlijk opengebarsten. Dit alles is gevormd na de laatste vulkaanuitbarsting van 1984.

 

overzichtsfoto van het gebied rondom Leihrnjúkur

 

Ik hou enorm van al die verschillende structuren en kleuren van lava

 

detail van een zwavelterras op de Leihrnjúkur

 

Op de terugweg lunchen we net voorbij de Krafla. Voordat we terugrijden naar de camping stoppen we nog even bij Grotágjá. In deze natuurlijke grot met een stomende heetwaterbron werd vroeger veel gebaad. Sinds 1977 is de temperatuur zo hoog opgelopen (50 graden) dat baden onverantwoord is.

s' middags begint het flink te regenen dus keren terug naar de camping.

 

ergens onderweg bij onze lunchplek. gratis warm water.

 

detailfoto bij een rivier bij de lunchplek


 

Grotágjá

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 7 - 27 aug


Wekkertje gezet omdat we vandaag een mooie trip gaan maken naar nationaal park Jökulsá á fjöllum hier bevinden zich oa een aantal watervallen waarvan Selfoss en Dettifoss de bekendste zijn en dus ook erg druk. Hier worden busladingen toeristen uitgeladen....

Nietemin toch de moeite waard om te bezoeken.

 

Dettifoss, de grootste en krachtigste waterval van IJsland

 

Ook de Dettifoss maar dan vanuit een andere hoek

 

Waterval Selfoss deze waterval bestaat uit ongeveer 10 kleinere watervallen

 

We vervolgen onze weg en een klein bordje wijst naar Rettarfoss de weg er heen is alleen voor 4wd geschikt. Dus op naar de voor ons onbekende waterval. En wat een rust! Geen hordes toeristen. En wat een prachtplek!

 

Rettarfoss

 

Na de lunch vervolgen we onze weg. Volgende stop is Karl og Kerling. Bizarre rotsen en indrukwekkende basaltformaties sieren het park. Hljódarklettar kirkjan is een zeer fraaie plek. Een soort uitgeholde basaltrots wat nog het meest lijkt op een soort amphitheater. We wandelen rustig weer terug naar de auto. En rijden verder.

detail foto van Hljódarklettar kirkjan

 

nog een detailfoto van de basaltrots Hljódarklettar kirkjan

 

Aan het einde van het nationaal park ligt Asbyrgi een hoefijzervormige kloof. Geen idee wat te verwachten volgen we de gemarkeerde paden. We wandelen in 20 minuten door eens prookjesachtig bos ( jawel er staan zowaar bomen hier) veel varens en bosbessen. Aan de kleuren te zien laat de herfst niet lang op zich wachten. Om ons heen zijn we bijna geheel ingesloten door enorme steile rotswanden en bereiken uiteindelijk de hoefijzervormige kloof. Een serene rust hangt hier. In het water zijn de eenden druk bezig met het duiken naar voedsel. We genieten hier in stilte van de bijzondere sfeer. Ik durf geen geluid te maken om de rust die hier heerst niet te verstoren.... er zijn ook hier niet veel mensen wat een genot. Na een half uur hier volledig tot rust te zijn gekomen lopen we in stilte weer terug naar de auto. Ik voel me zo bevoorrecht hier te mogen zijn en IJsland voorgoed in mijn hart te sluiten.

detailfoto van de hoefijzerkloof Asbyrgi

 

Inmiddels is het 17.30 u en nemen we de kustweg 85 over het schiereiland Tjörnes richting Husavik. Hoe later op de dag hoe mooier het licht. De wolken zijn een voorteken van het slechte weer wat op komst is. Maar zorgen ook voor een sprookjesachtige sfeer over het water van de baai. Rond 18.30 u rijden we Husavik binnen. Een mooie tussenstop en uitzicht over de haven. Nog ruim een half uur rijden en we zijn weer terug op de camping waar we nagenieten van een lange maar zeer mooie dag.

uitzicht over de baai Skjálfandi

 

details in de haven van Húsavík

 

details in de haven van Húsavík

 

details in de haven van Húsavík

 

zicht op de haven van Húsavík

 

onderweg, het laatste licht valt op de explosiekrater Hverfell

 

zicht op de tafelberg Bláfjall

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 8 -- 28 aug


Zoals verwacht vandaag een regendag. De eerste! Eigenlijk zouden we vandaag de Sprengissandurroute gaan rijden, dwars door het hoogland weer richting het zuiden, Landmannalaugar. Maar dit stellen we een dag uit in de hoop dat het morgen volgens de weersvoorspelling droog is. Ik moet nog wel even telefonisch contact opnemen met de huteigenaar in het binnenland die volledig op de hoogte is van de waterstand van de rivieren die we moeten doorwaden. Al met al spannend! Maar goed, vandaag dus nog een dag in Reyhkjalid (Myvatn). We hebben een prima slechtweer programma. Om 9 uur gaat het natuurbad open, een soort Blue Lagoon maar dan veel kleinschaliger en veel mooiere natuurschoon. We zijn er als eerste (op een team van een fotoshoot na) en genieten van de weldadige warmte. Het spettert een beetje maar dat is niet erg.  Na een uur wordt het al flink druk en is het eigenlijk ook wel vermakelijk tussen japanners in de kleurigste badkleding en chinezen met grappige badmutsen ook de russen zijn van de partij. We sluiten deze weldadige ochtend af met een lunch en vervolgen onze weg naar Grenjadarstadur. Dit is een oude nederzetting van traditionele IJslandse huisjes met kerkje.  We zijn de enige bezoekers dus de deur wordt voor ons open gedaan. In een map met foto's van alle kamers staat heel duidelijk uitgelegd wat er allemaal te zien is. Erg interessant. Zeker de moeite waard om te bezoeken. En zo is deze regenachtige dag weer goed besteed. kerkje in openluchtmuseum Grenjadarstadur

 

interieur van het kerkje

 

huisjes van de nederzetting Grenjadarstadur

 

interieur van een huisje

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 9 -- 29 aug


Vandaag een spannende dag! Gaan we wel of niet de hooglandroute rijden. Alles hangt af van de waterstand vd rivieren die we moeten doorkruisen. Ik heb een telefoonnummer gekregen van een ranger die precies op de hoogte is van de actuele situatie. Helaas... het is niet mogelijk....... flink balen dus. Er is teveel regen gevallen en ook de hoge temperaturen van de afgelopen weken heeft veel ijs doen smelten. Enigzins teleurgesteld gaan we over op plan b de ringweg 1 af langs de oostkust. Ook mooi maar niet volgens plan. Ff omschakelen dus. En dat valt voor mij niet mee. Ik had me er zo op verheugd! Natuurlijk wil je niet ergens vast komt te zitten in een rivier. Daar moeten we niet aan denken. De miezerregen draagt niet bij aan een positief humeur. Tegen lunchtijd breekt de lucht wat open en wordt het droog. typisch IJslands weer met uitzicht op ringweg 1 richting oostkust

 

De uitzichten langs de fjordenkust zijn prachtig en langzaam kan ik weer genieten. Ook al weet je dat de mogelijkheid er in zit om plannen te moeten wijzigen, toch blijkt in de praktijk lastiger dan je verwacht had.

 

onderweg nabij Eystrahorn

prachtig zicht op Eystrahorn

 

Onderweg aan een prachtig fjord

 

Als we Höfn naderen (onze eindbestemming) wordt het licht steeds mooier. We zoeken een camping op en na het eten trek er nog even op uit. Gelukkig weet ik de weg want ik ben hier 3 jaar geleden al geweest. Stokksnes is een zeer fraaie bergpartij die heel vaak een kraagje van wolken om de toppen heeft. De reflectie in het stilstaande water op de voorgrond is als een spiegel. Ik ben blij!! Morgen weer een nieuwe dag! avondlicht over de baai in Vestrahorn

de beroemde weerspiegelingen van Stokksnes

 

een ware kleurenexplosie toen de zon onder ging

 

karakteristieke duintjes nabij Vestrahorn

 

Het vervolg van dit reisblog is te vinden in deel 2

Hier is de link


Comments

Van Keer Frans(non-registered)
Hey Petra, Bangelijke opname van uw Ijsland reis, een vriendin van mij heeft ook dat apparte land bezocht. Ook de andere foto's getuige van klasse.
Proficiat, groet Frans
No comments posted.
Loading...