Ik schrijf dit blog voor diegene die geïnteresseerd is in LE opnames met een lasglas.
AANSCHAF
Lasglaasjes kun je via internet (link )of de gespecialiseerde doe het zelf winkel / groothandel aanschaffen. Ze zijn verkrijgbaar in 10 x 12 cm en in 9 10 11 of 12 DIN. Hoe hoger het getal hoe minder licht deze doorlaat. Ik heb DIN 10 gekozen.

MONTAGE
Je kunt het lasglas op diverse manieren tegen je lens monteren. Het is van belang dat er tussen de lens en het glas absoluut geen licht door kan komen.
Ik heb voor een simpele maar doeltreffende optie gekozen nl met 2 elastiekjes. (Zie foto)
Ook kun je verloopringen aanschaffen die eigenlijk bedoeld zijn om het Cokin filtersysteem te monteren. Zo'n verloopring lijm je op het lasglas en schroef je op de lens. Nadeel is dat je meerdere ringen en lasglaasjes moet aanschaffen als je 'm voor meerdere lenzen wilt gebruiken
.
AAN DE SLAG
Oke je plaatst je camera op een statief en gebruik je afstandbediening. Maak een proefopname om scherp te stellen en je sluitertijd te checken.
Zet je lens op MF (manual focus) en zet de camera op de bulb stand.
Monteer het lasglas voor je lens zonder dat je aan de zoomring draait of de camera verplaatst.
Je weet nu de sluitertijd bij gewone belichting. ( ISO 100 f11 1/160 sec) Dit is van belang om de belichtingstijd te berekenen met het lasglas.
Nu maak je een aantal proefopnames met diverse belichtingstijden en te bepalen wat de juiste is. Ik heb gekozen voor 40 sec 50 sec 1 minuut en 2 minuten. Laadt de testopnames op je computer om te bepalen welke belichting de juiste is. in mijn geval was dit 1 minuut.
Er bestaan handige tabellen of apps voor op je telefoon om te bepalen welke belichtingstijd je moet gebruiken.
Ik heb NDcalc aangeschaft (voor Iphone) van nSonic. Ik kan nu gemakkelijk bepalen dat ND4 (10.000x) bij mijn lasglas hoort.
Bij een normale sluitertijd (zonder lasglas) van 1/160 sec hoort een belichtingstijd van 1 minuut 2,5 sec. R zit ook een handige timer op die afgaat als de tijd verstreken is.
BEWERKEN
Altijd spannend wat er uit komt. Je hebt wel te maken met een compleet groen beeld door dit glas, dit kun je een nadeel noemen maar dit is simpel te corrigeren mits je je foto in RAW schiet.
De witbalans kun je aanpassen door gebruik te maken van het pipetje. Ik heb een proefopname gemaakt met lasglas van een grijskaart. Met het pipetje klik je de grijskaart aan en zo komen de kleuren aardig bij het originele beeld uit. Nog even de saturatie verhogen en evt wat contrast verhoging.
RESULTAAT
Nog een handige link voor algemene info over het werken met NDfilters.
Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik dat graag.