Petra van Went Fotografie: Blog https://www.petravisserfotografie.nl/blog en-us (C) Petra van Went Fotografie (Petra van Went Fotografie) Fri, 10 May 2024 09:09:00 GMT Fri, 10 May 2024 09:09:00 GMT https://www.petravisserfotografie.nl/img/s/v-12/u165046818-o108890652-50.jpg Petra van Went Fotografie: Blog https://www.petravisserfotografie.nl/blog 120 120 de making of... coverfoto voor het boek Leven aan de kust https://www.petravisserfotografie.nl/blog/2022/10/boekpresentatie-moedertje-groen-leven-aan-de-kust

Het tweede boek van Tessa Yanover komt eraan!

Moedertje Groen, Leven aan de kust

 

Na haar eerste boek,' Moedertje Groen in verbinding met de natuur' was al gauw duidelijk dat er een vervolg ging komen. Natuurlijk mocht ik weer het fotowerk verzorgen. De inhoud van haar nieuwe boek sluit heel mooi aan bij mijn (creatieve) fotowerk. De coverfoto was snel geschoten.

de making of..

Het idee is om in de basis uit te gaan van de vorige coverfoto. Die avond, begin juni, mooi licht, lekkere dynamische zee dus alle ingrediënten voor een goede foto waren aanwezig. Tessa 'wandelt' nonchalant langs de waterlijn. Soms gek, dan weer uitbundig, spontaan, relaxed, allemaal echt Tessa. Toch zit DE foto er nog niet tussen. Op een gegeven moment vond ik een grote witte veer. Yesss!! daar was het idee. Ineens zie ik het plaatje al voor me. Nu nog uitvoeren natuurlijk.

De zon zakt al snel dus we moeten wel een beetje haast maken. IK wist precies wat ik wilde dus snel handelen als er een golfje aan kwam rollen. "Schrijf met de golf mee Tessa...." makkelijk gezegd natuurlijk. Die golf rolt gewoon door he. Al gauw hebben we de smaak te pakken, "daar komt ie weer! Snel, hou die veer wat rechter...., nee rechter op! Zo zie je m niet..." Klik, klik, klik. Ik heb niet veel tijd want die zon zakt als een razende. Binnen 10 minuten was DE foto gemaakt. Na de opmaak moet er nog wel wat gesleuteld worden aan de juiste uitsnede. Voor mij is het doorlopen van het golfje achter Tessa van groot belang. Dat is dan toch weer mijn perfectie die om de hoek komt kijken. Ik was daar met het schieten zo op gefocust dat ie er dan wel helemaal op moest komen natuurlijk. Gelukkig is dit snel geregeld en zie hier het resultaat.

 

 

De kop is eraf!

De auteursfoto is de volgende uitdaging. De foto moet een duidelijk Beach uitstraling hebben. Hup weer naar strand. Op zoek naar een goede achtergrond. De zee als achtergrond zou voor de hand liggen. Toch liep de shoot weer anders dan gepland. Ik zag de robuuste houten bielzen bij onze favoriete strandtent, "kijk Tessa... is dit wat?" Gewoon proberen maar, ook nu is het zonlicht weer onze uitdaging. Het is een stralende onbewolkte dag, hard licht dus. We zijn vroeg dus het zachte licht is nog aanwezig. Haar los, haar in vlecht, houten bielzen of oude deuren. Alles hebben we uitgeprobeerd. Hier zit vast wel wat tussen wat bruikbaar is. Eenmaal thuisgekomen, was de keuze nu ook weer snel gemaakt. Met Tessa als model komt het altijd goed. We voelen elkaar goed aan. Weer een missie geslaagd. 

 

Gedurende de zomermaanden zijn we op ons gemak gaan selecteren welke foto's goed in het boek passen ter ondersteuning van de verhalen. In samenspraak met de uitgeverij zijn we tot overeenstemming gekomen dat er een kleurenkatern van 8 bladzijden (16 pagina's) komt in het midden van het boek. Dit is voornamelijk een kostentechnische keuze. Onze voorkeur was dat de full color foto's verspreid door het boek geplaatst zouden worden. Om dit te realiseren zouden de productiekosten zo hoog uitkomen dat het niet meer interessant wordt om het boek te verkopen. De verkoopprijs werd vastgesteld en binnen dat plaatje moest het gerealiseerd worden. Tijdens onze vakantie eind augustus hebben we de laatste hand gelegd aan de volgorde en keuze van de foto's. Bij het doorbladeren van het fotokatern moet je gelijk enthousiast worden om het boek te gaan kopen en lezen. Ga je zelf maar na, als je in de boekwinkel een boek ziet liggen en er staan foto's in, dan wordt je interesse gelijk gewekt. Deze moeten dus wel pakkend zijn, en gelijk het verhaal vertellen. Wat de uiteindelijke keuze is geworden ga ik hier niet verklappen natuurlijk. Wel deel ik hoe de selectie in zijn werk ging. Luna, de hond, had er alle vertrouwen in ;)

 

Over het boek Leven aan de kust

De Noordzee is een waardevolle plek die ons voorziet van zuurstof en voedsel. Ondanks dat de Noordzee een van de drukst bevaren zeeën ter wereld is kun je er toch het gevoel van vrijheid en stilte ervaren. Welke verhalen heeft de grens van zee en land ons eigenlijk te vertellen? Hoe ziet het leven onder de golven eruit? In het tweede deel van Moedertje Groen nodigt Tessa Yanover je uit je te laten verwonderen.

Van de Waddenzee tot de wateren van Zeeland: wandel mee door de duinen, duik in het zoute water en beleef de Hollandse kust zonder zelf nat te worden. Tessa verwoordt haar liefde voor de kust als volgt: ‘De kust is een plek waar mijn hoofd zich kan vullen met nieuwe ideeën en inspiratie en waar ik mijn longen kan vullen met frisse lucht. Aan de kust kun je als mens weer ademen, weg uit de verstikkende maatschappij. In mijn eerste boek merkte ik hoe fijn ik het vond om over de zee en duinen te schrijven, het smaakte naar meer.’ 

TESSA YANOVER is een gepassioneerd natuurliefhebber en enthousiaste natuurgids aan zee. Ze geeft zeelessen, strandexcursies en struint graag uren langs de vloedlijn. Op haar website moedertjegroen.nl verschijnen regelmatig natuurvideo’s en verhalen.

]]>
(Petra van Went Fotografie) boek Leven aan de kust Moedertje Groen https://www.petravisserfotografie.nl/blog/2022/10/boekpresentatie-moedertje-groen-leven-aan-de-kust Sun, 02 Oct 2022 11:41:15 GMT
Het baken https://www.petravisserfotografie.nl/blog/2021/10/het-baken  

Het baken

 

Even iets anders dan jullie van mij gewend zijn.

Sinds enige tijd ben ik wat meer aan het schrijven. En ja geïnspireerd door mijn eigen foto's. Hoe mooi is dat!

De reden dat ik onderstaand verhaaltje heb geschreven is voortgekomen uit een gevoel van frustratie, boosheid en onmacht, maar ook van hoop en kracht.

Ik heb deze tekst al gedeeld op social media, waar ik heel veel positieve reacties heb ontvangen. Dus waarom zou ik het niet delen op mijn eigen website! Bij deze dus.

Gewoon mijn gedachten, zonder oordeel of verwijt. Mijn gevoel onder woorden brengen blijkt helend te werken. Laat een berichtje achter als je je daartoe geroepen voelt. Het wordt altijd gewaardeerd

De vuurtoren

Het baken wat ons vroeger hielp om onze koers te bepalen, of ons waarschuwde voor gevaarlijke obstakels op onze reis op zee.

Dit baken steekt met zijn lange nek uit boven het ontwakende mistige landschap.

Deze metafoor vind ik wel toepasselijk voor mij.

In deze bizarre, verwarrende tijd waarin we ons nu bevinden is het mistige landschap, de 'storm' waarin we ons nu bevinden.

Het baken wat helpt om de koers te bepalen staat voor mijn eigen hart en gevoel.

Ik begeef me ergens midden in dit mistige landschap.

Welke koers moet ik varen? Ik volg mijn gevoel, mijn hart, wat mij niet in de steek laat

Ik vertrouw op de koers die ik nu vaar, in een pittige storm.

Ik vertrouw op dat baken dat net boven de mist uittorent, en zichtbaar wordt.

Voor ieder mens is de vaarroute anders, afhankelijk van het baken wat je helpt je koers te bepalen.

Vertrouw op je eigen baken

 

Foto geschoten tijdens mijn vakantie op Schiermonnikoog september 2021

 

 

 

]]>
(Petra van Went Fotografie) Baken metafoor Schiermonnikoog schrijfsel vuurtoren https://www.petravisserfotografie.nl/blog/2021/10/het-baken Mon, 18 Oct 2021 10:48:47 GMT
Moedertje Groen in verbinding met de natuur https://www.petravisserfotografie.nl/blog/2021/8/moedertje-groen-in-verbinding-met-de-natuur

Super leuk nieuws!

Sinds enige tijd lever ik wel eens wat fotowerk aan voor natuurgids Tessa Yanover alias Moedertje Groen. Een leuk samenwerkingsverband is inmiddels uitgegroeid in en mooie vriendschap. Zo vroeg ze mij afgelopen winter of ik met haar mee kon denken voor een mooi project.Toen ze vertelde waar ze al jaren mee bezig was twijfelde ik geen moment.

Op een onbewoond pionierseiland is ze begonnen met schrijven en is ze niet meer gestopt, zo groeiden verhalen, gedichtjes en weetjes over de natuur, uit tot een volwaardig boek. Of ik mooie natuurfoto's kan aanleveren ter ondersteuning van de verhalen voor haar eerste nog uit te geven boek.O ja en ik heb ook nog een coverfoto en auteursfoto nodig!

Hoe leuk is dat!

 

 

 

Over het boek

In Moedertje Groen – In verbinding met de natuur (ISBN 978493198166) neemt Tessa Yanover de lezer mee op een reis door haar eigen natuurlijke wereld dichtbij huis. Zij schrijft enthousiast, informatief en met humor over ‘buiten leven’, de windrichtingen, thuis en de (moes)tuin, strand zee en duin, vogels, sporen en factor TIJD.

De hoofdrolspeler is de natuur zelf, want bewust en onbewust leert zij ons dat de mens zelf ook natuur is en dat we om die reden goed voor de natuur moeten zorgen. Zorgen wij voor haar, dan zorgt zij voor ons.

 

 

Boek  bestellen?

 

op 13 september komt het boek uit en is deze te koop in de reguliere boekwinkel of via internet

Wil je een boek rechtstreeks bij Tessa  bestellen?

Dat kan via haar website

 

 

]]>
(Petra van Went Fotografie) boek in verbinding met de natuur Moedertje Groen natuur https://www.petravisserfotografie.nl/blog/2021/8/moedertje-groen-in-verbinding-met-de-natuur Mon, 16 Aug 2021 13:32:46 GMT
IJsland 2017 deel 1 https://www.petravisserfotografie.nl/blog/2018/11/ijsland-2017 IJsland 2017

15 daagse Kampeerrondreis (deel 1)

 

21 augustus t/m 4 september 2017

Na een maandenlange voorbereiding met veel voorpret is het dan eindelijk zover dat we naar IJsland vliegen. Een lang gekoesterde droom is werkelijkheid geworden. Kamperen in IJsland! Die vrijheid die we hebben omdat we kamperen lijkt me zo fijn. Niks hotels bespreken, Door het enorm toegenomen toerisme moet je haast een jaar van te voren alle overnachtingen vooruit reserveren om er zeker van te zijn dat je een slaapplek hebt. Nee we willen gewoon weg  of langer op een plek blijven zoals het ons uitkomt. Kamperen in IJsland vergt wel wat meer voorbereiding. Een goede kampeeruitrusting is een must. Warme slaapzakken en goede slaapmatten, lichtgewicht tent met genoeg ruimte om in te kunnen koken en goede wind en waterdichte kleding. We koken op een kleine MSR brander. Deze is geschikt om met diverse brandstoffen te kunnen koken. Toch hebben we de zuivere Coleman fuel besteld via het web en opgehaald bij een kamperwinkel in Reykjavik, deze mag je niet in het vliegtuig meenemen. Een groot deel van het reisbudget is opgegaan aan een 4wd auto. Deze is echt verplicht om het hoogland te doorkruisen. De meest geschikte periode om te reizen is voor ons eind augustus, begin september. Het weer is dan nog redelijk aangenaam voor IJslandse begrippen, en qua autohuur scheelt het enorm met een besparing van zo'n €700.

De route: Aangezien ik 3 jaar geleden al in IJsland was geweest wist ik waar ik heel graag nog een keer naar toe zou willen.  In een keer alles zien is onmogelijk dus vandaar dat ik dolgraag nog een keer naar IJsland wilde.  Mijn partner is nog nooit in IJsland geweest dus wil hem ook graag een paar bijzonder mooie plekken laten zien. Thuis heb ik veel voorwerk gedaan waar campings liggen en wat de voorzieningen zijn op de campings. Daar heb ik ook rekening mee gehouden met het plannen van de route.

Op bovenstaande kaart heb ik de gereden route ingetekend

De groene markeringen zijn de overnachtingsplekken (campings) met de dagen dat we er gestaan hebben.

De gele markeringen zijn de voornaamste bezienswaardigheden.

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 1 - 21 augustus

Na een zeer relaxte vlucht aangekomen op Keflavik airport. Onze huurauto ophalen!  Gratis upgrade naar een Nissan qashqai 4wd is niet verkeerd
Alles gaat zo voorspoedig dat we nog op tijd zijn om de bestelde brandstof om te kunnen koken kunnen oppikken in Reykjavik. Aangezien we in het hoogland de komende dagen geen winkels tegenkomen slaan we flink wat boodschappen in.  Net buiten Reykjavik aan de rondweg zijn veel supermarkten. Als we alles ingeladen hebben kunnen we op pad. We rijden richting Laugarvatn. Onderweg bij NP Thingvellir genieten van echte IJslandse skyr! En natuurlijk van het geweldige uitzicht. Om 18.30 u zijn we bij de camping in Laugarvatn aangekomen. Windstil en nog 13 graden! Top! Na een kop thee kruipen we lekker bijtijds ons tentje in. Dit is echt en geweldig begin van onze kampeervakantie!

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 2 - 22 augustus

Nog niet gewend aan het tijdsverschil (2 uur vroeger) zijn we vandaag lekker vroeg wakker. Een mooie gelegenheid om vroeg naar Geysir te gaan. Dan zijn we voor de drukte weer weg. Om 8.30 u slenteren we al tussen de borrelende waterpotjes, en natuurlijk zijn we niet weg te slaan bij die spuitende strokkur. Het is haast meditatie......

Geyser Strokkur

 

Geyser Strokkur vlak voordat hij gaat spuiten

 

wat het weer betreft hoeven we niet klagen. Windstil en 16 graden. Dat is voor IJslandse begrippen echt zomers. We vervolgen onze weg naar de volgende toeristische trekpleister. Gulfoss, de gouden waterval. Het is hier lekker druk dus zoeken we een mooi plekje voor n kop thee en bekijken het gekrioel van alle nationaliteiten van een afstandje.
Al snel houden we t voor gezien en gaan op zoek naar een verborgen pareltje. Een warme bron midden in de vrije natuur. Dit paradijsje moeten we even delen met een Italiaanse familie. Maar dat mag de pret niet drukken. Ook al is de buitentemperatuur zeer aangenaam, de warme bron is echt een genot. Urenlang dobberen we hier in dit natuurwonder rond. Een zeer goede besteding van deze prachtige middag!

Na het avondeten gaan we op zoek naar de verborgen waterval de Bruarfoss. Met behulp van een goede kaart op mn telefoon vinden we deze verborgen schoonheid. Het heeft wel de nodige moeite gekost om het juiste pad te vinden zonder dat we over afzettingen heen moeten klimmen. Hier kan ik me flink uitleven met mijn hobby fotografie, ook al waren we niet de enige jammergenoeg. Toch kon ik rustig de foto's schieten die ik in gedachten al gemaakt had.
detail van de Bruarfoss

 


detail van de Bruarfoss

 

Wat kan ik hier intens van genieten. Met een haast euforisch gevoel lopen we weer terug naar de auto en rijden in 20 minuten naar de camping om vervolgens gelijk ons tentje in te kruipen.
Morgen tent afbreken en dan op naar het ruige binnenland!!!

Dag 3 - 23 augustus

 

Weer een zeldzaam mooie dag! 18 graden en strakblauw! Wel fijn als je kampeert. We breken onze tent af en beginnen aan het grote avontuur in het hoogland.
Vandaag rijden we via de kjölurroute naar Kerlingarfjöl. Onze Lunchplek!

Na de lunch maken we een wandeling naar Kerlingarfjöl Overal om ons heen zijn rokende gaten waar een zwaveldamp uit omhoog komt. De kleuren en vormen zijn erg fraai Een mooie route via diverse trapjes voert ons in een geweldig, haast buitenaards geothermisch gebied. De kleuren van de bergen om ons heen zijn echt bizar. Overal komt rook uit de aarde. Midden in dit bizarre landschap staat een design toilet, Ik kan me een slechtere plek bedenken! We maken hier een korte middagwandeling omdat we hier uiteindelijk niet blijven slapen.

futuristisch toilet

 

detailfoto van een sissend modderpotje

 

overzicht van Kerlingarfjöl

 

via gemarkeerde wandelpaden en trappetjes wandelen we door een bizar landschap het likt haast wel een buitenaardse planeet

 

 

We volgen onze weg naar Hveravellir. Het kale en ruige hoogland doet ons telkens weer verwonderen. De kleuren zijn onbeschrijfelijk mooi en maakt IJsland zo uniek. urenlang rijden we door een desolate vlakte. Een fraai meer vlakbij Hveravellir

 

kamperen op een goddelijke plek.

 

Onze kampeerplek in het hoogland. de temperatuur is gewoon uitzonderlijk hoog in deze tijd van het jaar. Dan is kamperen echt geen straf hoor. de ultieme beleving van IJsland. Het fijne van deze kampeerplek is dat er een heerlijke warmwaterbron bij is. Wederom een feestje!

Na het avondeten wandel ik naar het geothermisch veld. Overal om me heen sissende en pruttelende waterpotjes vol rokende zwaveldampen. De meest fantastisch kleuren aan de horizon maken  ook dit feestje compleet. Volgens een algerijnse engelsman waarmee ik samen plat op de buik aan het fotograferen was zou je vanavond wel eens het noorderlicht kunnen zien. Dat wordt een kort nachtje! Want de zonsopkomst om 5.40 wil ik hier eigenlijk ook niet missen

het late licht schijnt nog net over het geothermisch veld

 


de afzetting van silicaat zorgt voor prachtig structuren

 

Deze plek is toch magisch.

 

Vol van alle indrukken duik ik ons tentje weer in.

Ik heb nog wel even de wekker gezet om te kijken of het noorderlicht misschien te zien was, maar helaas.... wel bitterkoud! Dus ik duik snel warme slaapzak weer in.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

dag 4 - 24 augustus

Ik heb de wekker erg vroeg gezet om dit schouwspel niet te missen. Ik kleed me warm aan want het is rond het vriespunt! Nog gauw drink ik de thee die van gisteravond nog in de thermoskan zit op. Een reepje erbij en hup naar de sissende en spuitende potjes! Om 5 uur sta ik in mijn eentje tussen al dit sissende geweld. Langzaam kleurt de lucht prachtig oranje en een waar kleurenspektakel speelt zich hier af. Zo helemaal alleen kan ik in alle rust genieten van deze buitenaardse plek en kan ik me echt uitleven met mijn camera. Wat een onvergetelijke ervaring! Dubbel en dwars waard om de wekker op 4.30 u te zetten

helemaal alleen geniet ik van deze rokende kegels

 

geniet even mee van dit prachtige natuurspektakel s'ochtends vroeg om 6.30 u.

 

De zon probeert tussen de zwavelrookdampen door te prikken.

 

onbeschrijfelijk mooie kleuren tijdens zonsopkomst

 

Nog wat detailfoto's aan de randen deze sissende pruttelpotjes.

 

Om 8.00 u ben ik weer terug bij de tent. en nemen we nog even een bad in  de weldadige hotspring in en genieten we van het warme water en het overweldigende uitzicht. Na een uurtje is zij we doorweekt en kunnen we aan t ontbijt. De zon brandt lekker. Rustig aan breken we op en vertrekken noordwaarts verder over de Kjölurroute. Urenlang door de eindeloze leegte genieten we in stilte van het landschap. Een stop bij het blondulón meer voor een kop thee.

ergens onderweg in de omgeving van het meer Myvatn

 

Als we weer op de ringweg 1 zijn duiken we het dal in en tevens in de bewolking. We volgen onze route richten het noordoosten met als eindbestemming Myvatn. Vrijwel de hele weg rijden we zonder iets van de omgeving te kunnen zien. Dat waren we niet gewend. We vervolgen onze weg en ja hoor de lucht breekt open zodra we bij Myvatn zijn. Er staat een flinke wind en de temperatuur is van 16 graden in het hoogland naar 10 graden bij Myvatn gedaald. We kiezen een camping uit aan het meer en zetten onze tent weer op.  Koken doen we voor t eerst in de tent. 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 5 - 25 aug

Na een koude nacht vroeg wakker dankzij een groep russen naast ons die al om 6 uur hun kampement opbreken. Dan maar even op pad met de camera. Geen idee wat er te zien is, rijd ik de bergen in en kom uit bij een prachtig geothermisch gebied genaamd Namafjall. Net niet helemaal alleen waan ik me op een buitenaardse planeet. Overal om me heen pruttelt en sist het. De hete stoom komt op diverse plekken met een enorme kracht uit de aarde. Als de mist optrekt komt de strakblauwe lucht weer tevoorschijn.

alsof je op een buitenaardse planeet bent beland

 

 

dezelfde zwavelkegel maar dan van de andere kant

 

 

de wonderlijkste kleuren vind je hier

 

 

overzichtsfoto over het geothermisch veld met op de achtergrond de beroemde ringweg 1

 

de beroemde ringweg 1 komt slingerend de bergen uit

 

een klein stroompje meandert door het landschap

 

de mist zorgt voor surrealistische beelden

 

hier waan je je toch op een buitenaardse planeet!

 

Even na 8 uur komen de eerste auto's het parkeerterrein oprijden. Mooie tijd om naar de camping terug te gaan en te ontbijten. We hebben nog een druk programma voor deze mooie dag in petto

Na het ontbijt maken we een prachtige wandeling rondom de krater van kegelvulkaan Hverfell. Een pittige klim van 10 minuten brengt ons naar de kraterrand welke je in 1,5 uur helemaal rond kunt lopen. De vulkaan is 312 meter hoog, heeft een krater met een diameter van ongeveer 1 kilometer en is 140 meter diep. In het midden van de krater ligt een kleine asheuvel.
Wat een prachtig uitzicht heb je hier bovenop de vulkaanrand

 

 

op de kraterrand van de Hverfell

 

de asheuvel in de krater

 

uitzicht vanaf de Hverfell met linksboven het geothermisch zwembad en rechtsboven het geothermisch gebied Krafla

 

uitzicht vanaf de kegelvulkaan Hverfell op het geothermisch zwembad

 

Detail van het geothermische meer

 

 Na de lunch rijden we naar Krafla een vulkaan en vulkanisch systeem die voor t laatst actief was in 1984. Het systeem heeft een doorsnede van ongeveer 25 kilometer. De vulkaan zelf is 818 meter hoog

  Víti is nu een diepe en steile krater met een doorsnee van 320 meter die deels met blauwgroen water is gevuld. Deze is ontstaan bij een eruptie in 1724

Sinds 1977 wordt er in het gebied door een relatief kleine elektriciteitscentrale geothermische energie gewonnen

electriciteitscentrale Krafla

 

 

electriciteitscentrale Krafla

 

electriciteitscentrale Krafla

 

Omdat het nog steeds mooi weer is gaan we na het avondeten naar de Goðafoss waterval en kan ik mijn fotografiehart ophalen. Iets met mooi licht, water en lange sluitertijden. In een uurtje rijden we naar de Goðafoss deze prachtige waterval ligt in de rivier Skjálfandafljót. Het water van de Skjálfandafljót rivier valt over een breedte van 30 meter 12 meter naar beneden, en de Goðafoss wordt door rotsen in een paar stukken verdeeld.

Het licht is prachtig en is het ritje meer dan waard.

Op zoek naar een mooi zicht op de waterval

 

vanuit een ander standpunt laag aan de rivier

 

vanaf de andere zijde kun je vlakbij de waterval komen

 

Het mooie plekje wat ik in gedachten had is afgesloten vanwege de aanleg van uitkijkplatform. Heel jammer maar er zijn ook andere mooie plekjes gelukkig. Tegen 22.30 u zijn we weer op de camping en kruipen ons tentje in. Zo is er een einde gekomen aan weer een prachtige dag.

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Dag 6 - 26 aug

Vanochtend de wekker gezet om in alle rust te genieten van Hverfell. Gisterochtend zo bijna alleen was toch wel heel fijn dus wil dit ook met mijn reispartner delen. Deze onwerkelijk mooie plek moet je voor het andere planeetgevoel echt bezoeken als er (bijna) geen toeristen zijn. Heerlijk genoten van de rust.
Het is wat meer bewolkt vandaag maar volgens het IJslandse weerbericht wel droog....

De weersomstandigheden zijn weer totaal anders dan gisteren. Omdat ik hier al geweest ben kan ik nu ook wat meer tijd nemen om detailfoto's te maken

mooi zicht in de pruttelende modderpot

 

de contrasten in kleuren zijn enorm gevarieerd

 

detail van de pruttelende modder. zo fascinerend!

 

detail van een modderplasje na een regenbui

 

detail van een modderplasje na een regenbui

 

Terug op de camping kunnen we wederom buiten ontbijten. Daarna spullen bij elkaar verzamelen voor een ochtendwandeling rondom en naar de vulkaan Leihrnjúkur. We lopen hier tussen brokken lava en verwonderen ons over alle bizarre kleuren en vormen. Uit diverse holtes komen rookpluimpjes omhoog en voel je de warmte de aardkorst is letterlijk opengebarsten. Dit alles is gevormd na de laatste vulkaanuitbarsting van 1984.

 

overzichtsfoto van het gebied rondom Leihrnjúkur

 

Ik hou enorm van al die verschillende structuren en kleuren van lava

 

detail van een zwavelterras op de Leihrnjúkur

 

Op de terugweg lunchen we net voorbij de Krafla. Voordat we terugrijden naar de camping stoppen we nog even bij Grotágjá. In deze natuurlijke grot met een stomende heetwaterbron werd vroeger veel gebaad. Sinds 1977 is de temperatuur zo hoog opgelopen (50 graden) dat baden onverantwoord is.

s' middags begint het flink te regenen dus keren terug naar de camping.

 

ergens onderweg bij onze lunchplek. gratis warm water.

 

detailfoto bij een rivier bij de lunchplek


 

Grotágjá

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 7 - 27 aug


Wekkertje gezet omdat we vandaag een mooie trip gaan maken naar nationaal park Jökulsá á fjöllum hier bevinden zich oa een aantal watervallen waarvan Selfoss en Dettifoss de bekendste zijn en dus ook erg druk. Hier worden busladingen toeristen uitgeladen....

Nietemin toch de moeite waard om te bezoeken.

 

Dettifoss, de grootste en krachtigste waterval van IJsland

 

Ook de Dettifoss maar dan vanuit een andere hoek

 

Waterval Selfoss deze waterval bestaat uit ongeveer 10 kleinere watervallen

 

We vervolgen onze weg en een klein bordje wijst naar Rettarfoss de weg er heen is alleen voor 4wd geschikt. Dus op naar de voor ons onbekende waterval. En wat een rust! Geen hordes toeristen. En wat een prachtplek!

 

Rettarfoss

 

Na de lunch vervolgen we onze weg. Volgende stop is Karl og Kerling. Bizarre rotsen en indrukwekkende basaltformaties sieren het park. Hljódarklettar kirkjan is een zeer fraaie plek. Een soort uitgeholde basaltrots wat nog het meest lijkt op een soort amphitheater. We wandelen rustig weer terug naar de auto. En rijden verder.

detail foto van Hljódarklettar kirkjan

 

nog een detailfoto van de basaltrots Hljódarklettar kirkjan

 

Aan het einde van het nationaal park ligt Asbyrgi een hoefijzervormige kloof. Geen idee wat te verwachten volgen we de gemarkeerde paden. We wandelen in 20 minuten door eens prookjesachtig bos ( jawel er staan zowaar bomen hier) veel varens en bosbessen. Aan de kleuren te zien laat de herfst niet lang op zich wachten. Om ons heen zijn we bijna geheel ingesloten door enorme steile rotswanden en bereiken uiteindelijk de hoefijzervormige kloof. Een serene rust hangt hier. In het water zijn de eenden druk bezig met het duiken naar voedsel. We genieten hier in stilte van de bijzondere sfeer. Ik durf geen geluid te maken om de rust die hier heerst niet te verstoren.... er zijn ook hier niet veel mensen wat een genot. Na een half uur hier volledig tot rust te zijn gekomen lopen we in stilte weer terug naar de auto. Ik voel me zo bevoorrecht hier te mogen zijn en IJsland voorgoed in mijn hart te sluiten.

detailfoto van de hoefijzerkloof Asbyrgi

 

Inmiddels is het 17.30 u en nemen we de kustweg 85 over het schiereiland Tjörnes richting Husavik. Hoe later op de dag hoe mooier het licht. De wolken zijn een voorteken van het slechte weer wat op komst is. Maar zorgen ook voor een sprookjesachtige sfeer over het water van de baai. Rond 18.30 u rijden we Husavik binnen. Een mooie tussenstop en uitzicht over de haven. Nog ruim een half uur rijden en we zijn weer terug op de camping waar we nagenieten van een lange maar zeer mooie dag.

uitzicht over de baai Skjálfandi

 

details in de haven van Húsavík

 

details in de haven van Húsavík

 

details in de haven van Húsavík

 

zicht op de haven van Húsavík

 

onderweg, het laatste licht valt op de explosiekrater Hverfell

 

zicht op de tafelberg Bláfjall

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 8 -- 28 aug


Zoals verwacht vandaag een regendag. De eerste! Eigenlijk zouden we vandaag de Sprengissandurroute gaan rijden, dwars door het hoogland weer richting het zuiden, Landmannalaugar. Maar dit stellen we een dag uit in de hoop dat het morgen volgens de weersvoorspelling droog is. Ik moet nog wel even telefonisch contact opnemen met de huteigenaar in het binnenland die volledig op de hoogte is van de waterstand van de rivieren die we moeten doorwaden. Al met al spannend! Maar goed, vandaag dus nog een dag in Reyhkjalid (Myvatn). We hebben een prima slechtweer programma. Om 9 uur gaat het natuurbad open, een soort Blue Lagoon maar dan veel kleinschaliger en veel mooiere natuurschoon. We zijn er als eerste (op een team van een fotoshoot na) en genieten van de weldadige warmte. Het spettert een beetje maar dat is niet erg.  Na een uur wordt het al flink druk en is het eigenlijk ook wel vermakelijk tussen japanners in de kleurigste badkleding en chinezen met grappige badmutsen ook de russen zijn van de partij. We sluiten deze weldadige ochtend af met een lunch en vervolgen onze weg naar Grenjadarstadur. Dit is een oude nederzetting van traditionele IJslandse huisjes met kerkje.  We zijn de enige bezoekers dus de deur wordt voor ons open gedaan. In een map met foto's van alle kamers staat heel duidelijk uitgelegd wat er allemaal te zien is. Erg interessant. Zeker de moeite waard om te bezoeken. En zo is deze regenachtige dag weer goed besteed. kerkje in openluchtmuseum Grenjadarstadur

 

interieur van het kerkje

 

huisjes van de nederzetting Grenjadarstadur

 

interieur van een huisje

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 9 -- 29 aug


Vandaag een spannende dag! Gaan we wel of niet de hooglandroute rijden. Alles hangt af van de waterstand vd rivieren die we moeten doorkruisen. Ik heb een telefoonnummer gekregen van een ranger die precies op de hoogte is van de actuele situatie. Helaas... het is niet mogelijk....... flink balen dus. Er is teveel regen gevallen en ook de hoge temperaturen van de afgelopen weken heeft veel ijs doen smelten. Enigzins teleurgesteld gaan we over op plan b de ringweg 1 af langs de oostkust. Ook mooi maar niet volgens plan. Ff omschakelen dus. En dat valt voor mij niet mee. Ik had me er zo op verheugd! Natuurlijk wil je niet ergens vast komt te zitten in een rivier. Daar moeten we niet aan denken. De miezerregen draagt niet bij aan een positief humeur. Tegen lunchtijd breekt de lucht wat open en wordt het droog. typisch IJslands weer met uitzicht op ringweg 1 richting oostkust

 

De uitzichten langs de fjordenkust zijn prachtig en langzaam kan ik weer genieten. Ook al weet je dat de mogelijkheid er in zit om plannen te moeten wijzigen, toch blijkt in de praktijk lastiger dan je verwacht had.

 

onderweg nabij Eystrahorn

prachtig zicht op Eystrahorn

 

Onderweg aan een prachtig fjord

 

Als we Höfn naderen (onze eindbestemming) wordt het licht steeds mooier. We zoeken een camping op en na het eten trek er nog even op uit. Gelukkig weet ik de weg want ik ben hier 3 jaar geleden al geweest. Stokksnes is een zeer fraaie bergpartij die heel vaak een kraagje van wolken om de toppen heeft. De reflectie in het stilstaande water op de voorgrond is als een spiegel. Ik ben blij!! Morgen weer een nieuwe dag! avondlicht over de baai in Vestrahorn

de beroemde weerspiegelingen van Stokksnes

 

een ware kleurenexplosie toen de zon onder ging

 

karakteristieke duintjes nabij Vestrahorn

 

Het vervolg van dit reisblog is te vinden in deel 2

Hier is de link

]]>
(Petra van Went Fotografie) https://www.petravisserfotografie.nl/blog/2018/11/ijsland-2017 Mon, 12 Nov 2018 16:35:10 GMT
IJsland 2017 deel 2 https://www.petravisserfotografie.nl/blog/2018/11/ijsland-2017-deel-2 IJsland 2017

een 15 daagse Kampeerrondreis van 21 augustus t/m 4 september 2017 (deel 2 dag 10 t/m 15)

 

Welkom bij deel 2 van mijn reisblog over onze kampeerrondreis door IJsland

Hier is de link naar mijn reisblog deel 1

 

Op bovenstaande kaart heb ik de gereden route ingetekend.

De groene markeringen zijn de overnachtingsplekken (campings) met de dagen dat we er overnacht hebben.

de gele markeringen zijn de voornaamste bezienswaardigheden.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 10 - 30 aug


Ik heb met mezelf de afspraak gemaakt dat als ik vroeg wakker ben dat ik er dan op uit ga met de camera.
Of ik er nu op heb geslapen of niet, om 4.30 u was ik wakker en ben er uit gegaan. Geen wolkje aan de lucht en nog ruim een uur voor de zon op komt. Ik rijd naar Vestrahorn oftewel Stokksnes waar ik gisteravond ook was. Het licht op de vatnajökul (gletsjer) is werkelijk prachtig. Veel pasteltinten in de lucht. Tegen zonsopkomst kan ik me helemaal uitleven. Geen spijt!!!

prachtige pasteltinten voor zonsopkomst met zicht op Vatnajökul

 

prachtige pasteltinten voor zonsopkomst met zicht op Vatnajökul

 

spektaculaire zonsopkomst aan het strand bij Vestrahorn

 

Terug bij de tent (7.00 u) om op te breken. Om de drukte een beetje voor te zijn ontbijten we bij het ijsbergenmeer Jökulsarlón. Een uurtje rijden. Rond 8 uur kan ik bellen naar de weginformatie dienst om te informeren naar de waterstand vd rivieren doe we moeten doorwaden. Gelukkig goed nieuws!! We kunnen de fjallabakroute rijden! Op naar Landmannalaugar!
Maar eerst nog het ijsbergenmeer. Het blijft fascinerend al die ijsbrokken die richting zee verdwijnen. Al gauw is het hier zo druk dat we weer lekker verder rijden. Zicht op de monding van het Jökulsarlón meer

 

Hier breekt een stuk ijs af van de grote gletsjer in het Jökulsarlón meer

 

Toeristen beleven veel plezier aan het strand waar enorme ijsbrokken weer aanspoelen.

 

detailfoto van een aangespoeld brok ijs

 

detailfoto van een aangespoeld brok ijs

 

Rond lunchtijd zijn we in Kirkjubaeklauster. (Letterlijk kerkje bij het klooster) hier slaan we de laatst proviand in en checken nog eenmaal bij het infocentrum of de flallabakroute berijdbaar is. Ja hoor prima omstandigheden dus op naar het binnenland!
Deze route heb ik 3 jaar geleden al eens gereden onder zeer slechte weersomstandigheden met weinig zicht. Vandaag is het strakblauw en 16 graden! We maken veel stops om te genieten van het overweldigende landschap. De naar schatting 17 rivieren doorwaden we met enige voorzichtigheid. Het is net een groot pretpark!! Het water komt regelmatig over de motorkap en blijft elke keer weer spannend.

Onderweg met zicht op de Vatnajökul ijskap

ergens onderweg in het hoogland F208

Geniet even mee van deze video met een rivierdoorwading aan het einde van het filmpje

 

rivierdoorwading in het hoogland

 

ergens onderweg op de hooglandroute F208

 

Tegen 17.30 u zijn we in Landmannalaugar. Een grote nederzetting midden tussen de ryolietbergen. Toen ik hier 3 jaar geleden was droomde ik van kamperen op deze plek, en die droom is nu uitgekomen!! Yess! We zoeken een plek uit op een groot veld met stenige ondergrond. Zorgvuldig proberen we de plek vrij te maken van al te grote stenen. Als de tent staat koken we lekker in de tent. Niet dat t buiten niet kan maar het is net wat comfortabeler. Na het eten snel badkleding aan en richting de warme rivier. Dit is echt een goddelijke plek. Langzaam verdwijnt t zonnetje en verschijnen de prachtigste kleuren aan de hemel. Kraakhelder.... perfecte omstandigheden voor t noorderlicht. Mijn fotospullen liggen al klaar. Toch maar wekker gezet voor t geval we in slaap vallen.
Hopenlijk wordt op deze toch al topdag nog een droom vervuld.... noorderlicht en ook nog op een van de mooiste plekjes in IJsland....

 

onze kampeerplek in Landmannalaugar

 

onze kampeerplek in Landmannalaugar

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 11 - 31 aug

Vannacht helaas geen noorderlicht gezien. Wel een uur staan blauwbekken met rond t vriespunt en een straf windje. Uiteindelijk lekker ons tentje in gedoken en heerlijk geslapen. Vanochtend was t ff wennen, zwaar bewolkt miezerig weer. En wat is er dan niet fijner dan een warm bad in de rivier. Dat is een goed begin van de dag. Als we de weerberichten kunnen vertrouwen dan klaart het vanmiddag op.  We gaan uiteindelijk na de lunch op pad. Vanmiddag maken we een pittige wandeling naar de Blahnukur. Een 943 meter hoge berg (camping is op 602 meter) dus alsnog zo'n 340 hoogtemeters. De wind is best pittig boven op die berg en zijn op 1 fanatiekeling na de enige die deze beklimming doen. Het uitzicht is wat belemmerd door miezerige mist maar tussen de flarden door zien we het indrukwekkende landschap. inclusief een geweldige regenboog. De afdaling is best link zo met flinke rukwinden dus met uiterste voorzichtigheid dalen we af.

In ruim 3 uur zijn we weer op de camping. Gelukkig is het wat opgeklaard dus ziet het er weer wat vriendelijker uit. S avonds doen we niet veel. Misschien nog even de warme rivier in vlak voor het slapen.
Vanavond laatste kans op noorderlicht als de lucht nog verder wil openbreken dus toch maar wekkertje zetten. Vandaag en morgen is ie wel op zn krachtigst, dus we wagen t nog een keer.
uitzicht van de Blahnukur

 

Detailfoto van de karakteristieke Ryolietbergen

 

zicht op de prachtige gekleurde ryolietbergen vanaf de Blahnukur

 

Detailfoto richting het dal gezien vanaf de Blahnukur

 

doorkruisen van het dal met wollegras

 

doorkruisen van het dal met wollegras

 

 

Via dit prachtige dal wat bezaaid is met wollegras lopen we weer terug naar de camping

 

Hier is goed te zien hoe het pad naar de top leidt van de Blahnukur

 

Zicht op de camping

 

detailfoto van de Blahnukur en het Obsidiaanveld op de voorgrond

 

Mooi licht aan het einde van de dag

 

Onze badderplek in de warme rivier

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 12 --1 sept


Vannacht om 3 uur t wekkertje gezet maar niks te zien er was ook nog best aardig wat bewolking dus ben mijn bed maar weer in gekropen. Helaas.... nu alleen nog maar zwaar bewolkt weer de laatste dagen dus daar moeten we dan nog maar een keer voor terugkomen
Rond 7 uur zijn we wakker door alle vroege vogels die al aan t opbreken zijn. Het is strakblauw dus hup naar de warme rivier voor een aangenaam wakker worden. Wat is dit een goddelijke plek! De damp die boven het water hangt en de fraaie gekleurde bergen om ons heen laten ons deze plek niet gauw meer vergeten. We zijn als eerste dus hebben deze prachtplek helemaal voor ons alleen.
Ook hier komt weer een einde aan en nemen afscheid van deze badderplek. Na het ontbijt breken we onze tent af en besluiten nog een wandeling te maken. Nu is het strakblauw dus laten we deze kans niet lopen om van dit bizarre gebergte nog te kunnen genieten. We rijden de auto alvast door de rivier heen
 De wandeling voert eerst door het lavaveld en over de grote vlakte met wollegras om vervolgens te gaan klimmen. We wandelen over een bergkam zodat we kunnen genieten van de prachtige vergezichten. In ongeveer 4 uur hebben we deze rondwandeling gemaakt.

 

Op de voorgrond zie je het 2,5 km lange lavaveld Laugahraun met zwart glinsterend obsidiaan welke je moet doorkruisen om vervolgens de grote vlakte met wollegras over te steken. Daarna vervolgt het pad de bergen in en gaan we klimmen.

mooi uitzicht op de kleurrijke berg Brennisteinsalda, het geothermisch veld  en het obsidiaanveld op de voorgrond

 

Overweldigend uitzicht op het dal tijdens de ochtendwandeling

 

detailfoto van het dal.

 

detailfoto van het dal.

 

detailfoto van het dal. Als je goed kijkt zie je de schapen grazen

 

Zie je het hart? Dat kan geen toeval zijn.

 

Rond 13.00 u stappen we weer in de auto en nemen afscheid van Landmannalaugar. We volgen de F208 in noordwestelijke richting totdat we weer bij het asfalt uitkomen. Net voor het einde van de F208 stoppen we nog even bij een kleine waterval Sigöldugljúfur nabij de electriciteitscentrale.  waar de Sprengissandurroute noordelijk het hoogland weer in gaat. Wij vervolgen onze weg in zuidelijke richting naar de kust.

Natuurlijk stoppen we nog even voor dit prachtige uitzicht voordat we echt afscheid nemen van het hoogland

Vlak voordat we het asfalt oprijden stoppen we nog even bij een kleine waterval Sigöldugljúfur

 

waterval Sigöldugljúfur

 

Rond 16.00 uur zijn we op de camping aan de zuidkust bij de Seljalandfoss aangekomen. Tentje opzetten, eten en nog even op pad met de camera. De weersomstandigheden dagen me uit om wat creatieve foto's te gaan maken. Het is egaal grijs maar wel droog. Rond 22.00 u hield ik het voor gezien.

Een andere kijk op de Seljalandsfoss

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 13 - 2 sept


Vandaag een zeer natte en winderige dag. Windkracht 9  typisch ijslands weer....
om 7 uur was ik al wakker en was t nog droog de dreigende zwaarbewolkte lucht zorgde ervoor dat ik zo mn bed uit was en even bezoekje aan de Seljalandsfoss heb gebracht.

waterval Seljalandsfoss

 

Al gauw begint t te regenen en ontbijten we in de tent. Blijven we hier of gokken we op een klein droog momentje om in te pakken? Het ontbijt was nog niet op of het leek al lichter te worden en werd t zelfs droog!! inmiddels zijn we ervaren tent opbrekers en zijn we in n mum van tijd klaar. Vanwege de flinke wind was de tent snel droog. Zodra alles in de auto zit nog even water koken voor thee. Deze camping heeft zelfs een keuken! Deze moet je echter wel delen met vele bacpackers kampeerders en camperaars.

Inmiddels komt de regen met bakken uit de hemel. Toch maar richting Vik i Myrdal. Nog een uitgebreide stop bij Skogafoss waar tientallen bussen staan en hordes bewegende regenponcho's richting waterval gaan. Wij blijven lekker in de auto.  Uiteindelijk toch doorgereden en uitgebreid in Vik gewinkeld bij een hele grote kledingwinkel. Tja dat heb je als het slecht weer is en je toch de tijd moet doorbrengen. We lunchen maar in de auto bij het beroemde kerkje en uitzicht op de klifkust met natuurlijk heerlijke Skyr....
het gaat iets minder hard regenen dus rijden naar de camping en zowaar is t even droog. In n rap tempo staat de tent, en vertrekken dan richting strand. We maken een heerlijke wandeling over het zwarte strand richting de kliffen waar de puffins nog rond fladderen langs de kliffen. Deze koddige vogeltjes zijn nog niet vertrokken naar open zee. Toch fijn dat t even droog was.... jawel tegen etenstijd begint t weer flink te plenzen. We koken in de tent en hebben t prima naar ons zin. Muziek luisteren in onze warme slaapzakjes.
Morgen volgens weersvoorspelling droog maar bewolkt dus vol programma voor de laatste hele dag.
Seljalandsfoss Kampeerplek in Vik I Myrdal

 

Noordse stormvogel

 

De noordse stormvogel. Deze lijkt op een meeuw maar is te onderscheiden door de buis op de snavel. Hiermee scheidt hij het zout uit het water. hij  zweeft elegant  in de lucht maar is zeer stuntelig op land. Lopen gaat alleen als hij heel heftig klapwiekt met zijn vleugels.

 

Noordse stormvogel

 

Skelet van een Noordse stormvogel

 

Noordse stormvogel

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 14 - 3 sept

Laatste hele dag.......
Omdat t droog weer is hebben we best nog wat op het programma staan. Na het ontbijt rijden we naar Seljavallaug een van de oudste zwembaden van IJsland, gebouwd in 1923 en is een officieel 25 meterbad. Omdat de lucht steeds meer opentrekt en het bij de Skogafoss niet echt druk is stoppen we eerst daar nog even. Gisteren was t niet te doen met al die regen. Al gauw houden we t voor gezien en gaan op zoek volgens een beschrijving van internet naar een 'verborgen' waterval Kvernufoss niet ver van de Skogafoss af. De beschrijving is duidelijk. Alleen er staat een hek en prikkeldraad. We lopen langs de afrastering en vinden een mooi trapje om er overheen te klimmen. We volgen de rivier de kloof in en weldra komt ie in beeld. Niet alleen de ligging maar ook het feit dat je er achterlangs kan lopen zorgt ervoor dat ik dit toch wel een hele fraaie waterval vind. Een soort Seljalandfoss maar dan zonder hordes toeristen. Oke we waren niet alleen maar dat mocht de pret niet drukken.

Uitzicht onderweg langs de zuidkust ringweg 1

 

Kvernufoss

 

detail van Kvernufoss

 

achter de waterval Kvernufoss


Als ik uitgespeeld ben dan rijden we nu alsnog naar het oude zwembad Seljavallaug in de bergen. Via een zeer hobbelige weg parkeren we de auto en lopen nog 20 min langs de rivier. De mensen die we tegen komen hebben allemaal een zeer relaxte glimlach op hun gezicht. Nou dat belooft wat. We delen het zwembad met zo'n 10 tot 15 mensen. Het water is niet heel erg warm. Zeker niet vergeleken met al onze andere hotspots. We zijn gewoon verwend. Aan het eind maak ik nog wat sfeerfoto's vanuit t water. Gave plek!!!
Terug bij de auto lunchen we en rijden daarna terug naar de camping. Als we de berg omhoog rijden vlakbij Vik belanden we in een dikke mist. Mmmm ik had nog wat plannen.....
Seljavallaug

Op de camping aangekomen gaan we alvast wat tassen inpakken. Nog een kop thee en daarna toch maar naar met de camera naar t strand ik ben hier nu toch en er valt vast wel wat te fotograferen. Noordse stormvogels plantjes, keien en natuurlijk de golven. Ik vermaak me hier prima. Zo bijna alleen hier in de dikke mist is t ook gelijk een beetje afscheid nemen van IJsland.
Rond 18.30 u ben ik weer op de camping. We koken zoals gewoonlijk in de tent want in de gemeenschappelijke ruimte is het wel erg druk. We vinden het eigenlijk wel heel knus in ons tentje.

 

Op het strand bij Vik

 

Dag 15 - 4 sept

Allerlaatste dag van een geweldige vakantie.
Vannacht is alle regen gevallen die tijdens onze vakantie niet gevallen is geloof ik. Ook de wind is opgespaard. Al met al dus en zeer onstuimige nacht maar onze tent hield dapper stand. Alleen niet veel geslapen...
Het was een kwestie van goed organiseren om alles ingepakt te krijgen. Je kon niet even lekker alles buiten neerleggen. Een grande finale zullen we maar zeggen. Als alles ingepakt in de auto ligt rijden we nog even langs IJslandse vrienden . Een IJslands echtpaar die al 30 jaar in Nederland wonen. Ze zijn nu 3 maanden hier om hun nieuw gekochte huis af te bouwen. Een heerlijke typische IJslandse brunch stond al voor ons klaar. Wat een fijne ontvangst! We hebben heerlijk gegeten bijgekletst en wat overgebleven etenswaren achtergelaten. We nemen afscheid en gaan richting vliegveld. Auto aftanken en inleveren.


En zo nemen we afscheid van een wonderschoon land waar ik weer meer verliefd op ben geworden ook al zie ik wel hoe dit land bijna ten onder gaat aan haar populariteit. Oke ik ben hier ook als toerist maar de enorme toename van toeristen vind ik wel zorgwekkend. Bij de publiekstrekkers rijzen de toiletgebouwen en koffietentjes als paddentoelen uit de grond. Op veel locaties staan afrasteringen waardoor je lang niet meer zoveel kunt zien. Erg jammer, dit doet de pure schoonheid van het land geen goed. Gelukkig hebben we ook veel mooie plekjes gevonden die niet door massa's toeristen worden overspoeld. Dit maakte deze vakantie echt onvergetelijk. Kamperen is me 100 % meegevallen maar we hebben ook enorm geboft met het weer.
Nu komt de 3e fase, het grote nagenieten.....
Zoals ik IJsland beleefd heb, heb ik niet alleen in beelden gevangen. Samen met mijn lief heb ik intens genoten van de overweldigende natuur, de mooie plekjes, de rust en ruigheid... samen verwonderen dat dit moois bestaat dat is niet in beelden te vangen, dat zijn de herinneringen die voor altijd op mijn eigen harde schijf zijn opgeslagen.

]]>
(Petra van Went Fotografie) https://www.petravisserfotografie.nl/blog/2018/11/ijsland-2017-deel-2 Mon, 12 Nov 2018 16:34:53 GMT
Zeepaard https://www.petravisserfotografie.nl/blog/2017/12/zeepaard Zeepaard

wanneer was dit? 4 november 2017

waar was dit? strand Langevelderslag

wat was dit? Een dag lang was het strand van Langevelderslag (afrit 27) the place to be  voor zeevissen met trekpaarden: een verloren strandgebruik dat vroeger regelmatig te zien was in het najaar, wanneer de garnalen dicht langs de kust zaten.

Tijdens deze leerzame dag heb ik een leuke serie foto's geschoten naar aanleiding van een oproep van Moedertje Groen op facebook aan fotografen om dit evenement vast te leggen.
 

Hier wordt het net gecheckt en voorbereid om straks aan een lange lijn achter het paard te bevestigen

Met dit net worden garnalen en andere zeevissen uit de zee gevist


 

 

De voorbereidingen zijn in volle gang om het net in zee te leggen zodat deze over de bodem schraapt.

Op deze manier worden zo garnalen en andere zeevissen die zich bij laagwater in het zwin bevinden in het net gevangen.

Het paard trekt het sleepnet door het zwin. Prachtig om te zien hoe dit paard zonder zadel bereden wordt.

Na een paar honderd meter het net over de bodem van het zwin getrokken te hebben komt het paard met berijder weer het strand op en is iedereen natuurlijk reuze benieuwd wat de vangst is.

het communiceren gebeurt met een fluitje zodat de berijder weet wanneer hij mag stoppen met trekken

aan het einde van het net wordt de knoop eruit gehaald zodat de vangst in een teiltje gedaan kan worden.

Hier laat Tessa een zeenaaldje zien. Er zit van alles in het net

onder veel belangstelling vertrekt het 'zeepaard' weer richting zee voor een volgende trek.

nog even een laatste check of alle lijnen goed liggen

 

De zee wordt steeds ruiger naarmate het water opkomt. Ook de wind is aangetrokken. Maar de paarden en hun berijders trekken zich hier niets van aan en trekken zeer beheerst het net door het zwin.

Tessa laat hier een klein zeebaarsje zien die in het net gevangen is.

 

De hele dag door worden meerdere trekken gedaan. Zo is hier goed te zien hoe het net in zee wordt geplaatst op het moment dat het paard weer richting zee gaat

zo gaaf om te zien hoe de paarden zich door de branding heen bewegen. zo kalm en geconcentreerd

een meeuw vliegt op

 

Jammergenoeg begint het flink te regenen en zo komt er noodgedwongen een einde aan deze leerzame dag. Zo wordt een traditie in ere gehouden. Mede door het enthousiasme waarmee Tessa over het zeeleven vertelt en de stoere trekpaarden was dit een zeer geslaagde dag.

Voor meer informatie over Moedertje groen verwijs ik je naar haar website

]]>
(Petra van Went Fotografie) strand zee zeepaard https://www.petravisserfotografie.nl/blog/2017/12/zeepaard Sat, 30 Dec 2017 14:14:28 GMT
Winter https://www.petravisserfotografie.nl/blog/2017/3/winter Eindelijk weer winter in Nederland

 

zodra de eerste weerberichten melden over de aankomende winterse kou  begon het weer te kriebelen. Komt het er dan eindelijk weer eens van?

Joepie eindelijk weer op pad met de camera om winterfoto's te schieten!

 

22 januari 2017

mijn eerste locatie is dichtbij huis. De recreatieplas het Oosterduinse meer ligt er mooi bij. De zon is net opgekomen en zorgt voor een prachtige pastelkleurige gloed. Met een temperatuur van 6 graden onder nul is het behoorlijk fris om de camera te bedienen. Handschoenen uit om de camera juist in te stellen. gelukkig was ik goed voorbereid.

Het zonnetje zet goed door dus snel op zoek naar een andere compositie.

Een mooie plek zo tussen het riet. gewoon lekker zonnetje in het midden en horizon in het midden. Tegen  de 'regels' van de fotografie in. Waarom niet!

Even verderop nog een mooi inhammetje gevonden. een stuk hout op de voorgrond zorgt mooi voor diepte in mijn beeld.

Nu ik wel zo'n beetje alle mooie plekjes vastgelegd heb loop ik terug naar mijn auto om toch nog maar even door te rijden op deze prachtige winterse zondagochtend. Eigenlijk heb ik nog geen idee waarheen tot ik ineens aan een klein duingebiedje moest de denken waar schotse hooglanders staan.

Lentevreugd in Wassenaar!

 

wat een mooie plek, gelegen tussen Katwijk en Wassenaar dicht onder de duinen. Voormalig bollengrond is hier omgevormd tot kwelgrasland met sloten en poelen. Er grazen schotse hooglanders. Fotogenieke dieren hoor. Zeker in de winter

De ondiepe poelen liggen er mooi dichtgevroren bij. Gezinnen uit de nabije omgeving trokken de schaatsen aan en waagden zich op het ijs. Dit zorgde voor een oerhollandse sfeer. Gelukkig konden we hier toch nog even van genieten

 

Ik wandel verder door dit prachtige compacte natuurgebiedje. Ik volg het laarzenpad. Dit drassige stukje is nu goed te doen aangezien alles lekker bevroren is.

Langs de rand van een groter ven zie ik allemaal kleine ijskristallen onder het ijs. dus plat op mijn buik met mijn macro lens aan de slag. wat een wondere wereld is dit toch.

Even verderop is een stukje stromend water. Een rietstengeltje langs het water is geheel omkleed met rijp. En door het stromende water heeft zich een mooi ijsklompje gevormd. Zo in het tegenlicht zorgt dit kleine natuurwondertje voor een beetje kerstsfeer. Is het geen schattig klein 'kerstboompje'?

Aan de rand van het stromende water heeft zich toch een klein laagje ijs gevormd. Dit levert prachtige abstracte ijsvormen op wat weer mooi in contrast staat met de bodem van het ondiepe beekje.

 

Na een heerlijke ochtend lekker terug naar huis. Alle rijp smelt snel weg in het stralende zonnetje. Ook de temperatuur komt al gauw weer boven nul uit. Zo eindigde de eerste koudeperiode.

 

11-12 februari 2017

Ja hoor de tweede koudeperiode meldt zich weer met een laagje sneeuw. Mooi getimed in het weekend. Wat was dit genieten!

Hier in het westen zou er niet of nauwelijks sneeuw vallen, dus rekende ik er niet op. Misschien een ritje verderop op zoek naar een mooie locatie. Maar nee hoor. Ik hoefde niet ver weg. Zaterdagochtend een heerlijke wandeling gemaakt door de duinen en over het strand.

Wat ziet alles er toch zo anders uit onder zo'n wit dekentje.

Het helmgras en de paaltjes steken zo mooi af tegen die grijswitte lucht. De zee gaat naadloos over in de lucht. Het zand is nagenoeg geheel bedekt met sneeuw.

Zodra we de duinen in lopen begint het weer te sneeuwen. Als 2 wandelaars ons passeren draai ik me om want ik zie in mijn gedachten al een mooi sfeerplaatje opkomen. Klikken maar.

Even verderop weet ik een veldje met sneeuwklokjes en ben benieuwd of deze al boven de grond uitgekomen zijn. En ja hoor......

Wat een beauty's. Zo'n teer bloempje die net boven de sneeuw uitsteekt met nog een laagje verse sneeuw op zijn rug.

Zo liggend tussen al die sneeuwklokjes trek ik aardig wat bekijks van de honden die hier met hun baasjes langs wandelen.

Niet alleen de sneeuwklokjes zijn een gewild onderwerp, even verderop zie ik een struikje wat aan het uitlopen is. de lente is in aantocht. de versgevallen sneeuw op de blaadjes laten mooi het contrast zien tussen de winter en de aankomende lente.

 

Na deze heerlijke winterwandeling trokken we huiswaarts voor een kop warme chocolademelk. Dat hoort toch echt bij een winterdag.

Zaterdagavond begint het weer met sneeuwen en ben voorzichtig al plannen aan het maken voor de volgende dag.

Maar eerst zien of het blijft liggen. Als ik zondagochtend vroeg opsta en de gordijnen openschuif zie ik een flink pak sneeuw, althans voor hier in het westen van het land dan.

Ik ga vroeg op pad en ben net na zonsopgang bij de Amsterdamse Waterleiding Duinen. (AWD) met mijn warme sneeuwlaarzen ploeg ik door de versgevallen sneeuw. het kraken van deze sneeuw onder mijn voeten blijft een geweldig geluid. Wat heb ik hier lang op moeten wachten. Helemaal alleen banjer ik door dit prachtige natuurgebied. Mijn missie is damherten fotograferen. Aangezien het duingebied erg uitgestrekt is ben ik voorbereid op een flinke wandeling. Dit is geen straf in deze sprookjesachtige witte wereld. Al gauw zie ik een damhert in de verte maar te ver om goed op de foto te krijgen.  Doorlopen dan maar. ZO loop ik al een tijdje zonder ook maar 1 foto gemaakt te hebben. Na ruim een uur gewandeld te hebben zie ik dan toch vlak voor me een prachtig damhert. Deze is totaal niet schuw en kan op mijn gemak meerdere foto's schieten. Wat een geluk zo tussen de dik besneeuwde struiken. Hier ging ik voor!! Wat word ik hier blij van.

 

Even verderop doet dit zelfde damhert zich tegoed aan een berkeboompje. Het is goed zichtbaar dat dit een geliefde boom is, hij is al aardig kaal gevreten.

Ik loop weer verder en besluit nog een beetje zuidwaarts te lopen. Daar bevind zich een grote groep herten tussen de bomen.

Ze liggen heerlijk op een beschut plekje in een duinvalleitje in het zonnetje. Als de groep besluit om verderop te gaan grazen levert dat fraaie beelden op.

 

Mijn missie is meer dan geslaagd en loop weer richting uitgang. Op de terugweg zie ik nog wat fraaie grillige bomen die zo lekker afsteken tegen de wit besneeuwde omgeving. Toen ik de foto's schoot wist ik al dat ze extra mooi uit gaan komen in zwart wit.

 

Zo komt er een einde aan mijn heerlijke zondagochtend wandeling door de Amsterdamse Waterleiding Duinen. En neem ik afscheid van deze korte maar prachtige winter. op naar de lente!

]]>
(Petra van Went Fotografie) Amsterdamse waterleiding duinen Lentevreugd Robin herten ice ijs oosterduinse meer roodbostje schaatsen skating sneeuwklokjes snow winter https://www.petravisserfotografie.nl/blog/2017/3/winter Thu, 09 Mar 2017 11:21:39 GMT
Lange sluitertijden met een lasglaasje https://www.petravisserfotografie.nl/blog/2012/4/lange-sluitertijden-met-een-lasglaasje Ik schrijf dit blog voor diegene die geïnteresseerd is in LE opnames met een lasglas.

AANSCHAF

Lasglaasjes kun je via internet (link )of de gespecialiseerde doe het zelf winkel / groothandel aanschaffen. Ze zijn verkrijgbaar in 10 x 12 cm en in 9 10 11 of 12 DIN. Hoe hoger het getal hoe minder licht deze doorlaat. Ik heb DIN 10 gekozen.
 

MONTAGE

Je kunt het lasglas op diverse manieren tegen je lens monteren. Het is van belang dat er tussen de lens en het glas absoluut geen licht door kan komen.
Ik heb voor een simpele maar doeltreffende optie gekozen nl met 2 elastiekjes. (Zie foto)
Ook kun je verloopringen aanschaffen die eigenlijk bedoeld zijn om het Cokin filtersysteem te monteren. Zo'n verloopring lijm je op het lasglas en schroef je op de lens. Nadeel is dat je meerdere ringen en lasglaasjes moet aanschaffen als je 'm voor meerdere lenzen wilt gebruiken

 

.
  
AAN DE SLAG

Oke je plaatst je camera op een statief en gebruik je afstandbediening. Maak een proefopname om scherp te stellen en je sluitertijd te checken.
Zet je lens op MF (manual focus) en zet de camera op de bulb stand.
Monteer het lasglas voor je lens zonder dat je aan de zoomring draait of de camera verplaatst.
Je weet nu de sluitertijd bij gewone belichting. ( ISO 100 f11 1/160 sec) Dit is van belang om de belichtingstijd te berekenen met het lasglas. 
Nu maak je een aantal proefopnames met diverse belichtingstijden en te bepalen wat de juiste is. Ik heb gekozen voor 40 sec 50 sec 1 minuut en 2 minuten. Laadt de testopnames op je computer om te bepalen welke belichting de juiste is. in mijn geval was dit 1 minuut.

Er bestaan handige tabellen of apps voor op je telefoon om te bepalen welke belichtingstijd je moet gebruiken.
Ik heb NDcalc aangeschaft (voor Iphone) van nSonic. Ik kan nu gemakkelijk bepalen dat ND4 (10.000x) bij mijn lasglas hoort. 
Bij een normale sluitertijd (zonder lasglas) van 1/160 sec hoort een belichtingstijd van 1 minuut 2,5 sec. R zit ook een handige timer op die afgaat als de tijd verstreken is.

BEWERKEN

Altijd spannend wat er uit komt. Je hebt wel te maken met een compleet groen beeld door dit glas, dit kun je een nadeel noemen maar dit is simpel te corrigeren mits je je foto in RAW schiet.
De witbalans kun je aanpassen door gebruik te maken van het pipetje. Ik heb een proefopname gemaakt met lasglas van een grijskaart. Met het pipetje klik je de grijskaart aan en zo komen de kleuren aardig bij het originele beeld uit. Nog even de saturatie verhogen en evt wat contrast verhoging.

RESULTAAT


Nog een handige link voor algemene info over het werken met NDfilters.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik dat graag.

]]>
(Petra van Went Fotografie) glass lange lasglas sluitertijden welding https://www.petravisserfotografie.nl/blog/2012/4/lange-sluitertijden-met-een-lasglaasje Wed, 18 Apr 2012 19:17:08 GMT