Subscribe
RSS
Archive
January February March April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March (1) April May June July August September October November December (1)
January February March April May June July August September October November (2) December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August (1) September October (1) November December
January February March April May June July August September October (1) November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December

Winter

March 09, 2017  •  3 Comments

Eindelijk weer winter in Nederland

 

zodra de eerste weerberichten melden over de aankomende winterse kou  begon het weer te kriebelen. Komt het er dan eindelijk weer eens van?

Joepie eindelijk weer op pad met de camera om winterfoto's te schieten!

 

22 januari 2017

mijn eerste locatie is dichtbij huis. De recreatieplas het Oosterduinse meer ligt er mooi bij. De zon is net opgekomen en zorgt voor een prachtige pastelkleurige gloed. Met een temperatuur van 6 graden onder nul is het behoorlijk fris om de camera te bedienen. Handschoenen uit om de camera juist in te stellen. gelukkig was ik goed voorbereid.

Het zonnetje zet goed door dus snel op zoek naar een andere compositie.

Een mooie plek zo tussen het riet. gewoon lekker zonnetje in het midden en horizon in het midden. Tegen  de 'regels' van de fotografie in. Waarom niet!

Even verderop nog een mooi inhammetje gevonden. een stuk hout op de voorgrond zorgt mooi voor diepte in mijn beeld.

Nu ik wel zo'n beetje alle mooie plekjes vastgelegd heb loop ik terug naar mijn auto om toch nog maar even door te rijden op deze prachtige winterse zondagochtend. Eigenlijk heb ik nog geen idee waarheen tot ik ineens aan een klein duingebiedje moest de denken waar schotse hooglanders staan.

Lentevreugd in Wassenaar!

 

wat een mooie plek, gelegen tussen Katwijk en Wassenaar dicht onder de duinen. Voormalig bollengrond is hier omgevormd tot kwelgrasland met sloten en poelen. Er grazen schotse hooglanders. Fotogenieke dieren hoor. Zeker in de winter

De ondiepe poelen liggen er mooi dichtgevroren bij. Gezinnen uit de nabije omgeving trokken de schaatsen aan en waagden zich op het ijs. Dit zorgde voor een oerhollandse sfeer. Gelukkig konden we hier toch nog even van genieten

 

Ik wandel verder door dit prachtige compacte natuurgebiedje. Ik volg het laarzenpad. Dit drassige stukje is nu goed te doen aangezien alles lekker bevroren is.

Langs de rand van een groter ven zie ik allemaal kleine ijskristallen onder het ijs. dus plat op mijn buik met mijn macro lens aan de slag. wat een wondere wereld is dit toch.

Even verderop is een stukje stromend water. Een rietstengeltje langs het water is geheel omkleed met rijp. En door het stromende water heeft zich een mooi ijsklompje gevormd. Zo in het tegenlicht zorgt dit kleine natuurwondertje voor een beetje kerstsfeer. Is het geen schattig klein 'kerstboompje'?

Aan de rand van het stromende water heeft zich toch een klein laagje ijs gevormd. Dit levert prachtige abstracte ijsvormen op wat weer mooi in contrast staat met de bodem van het ondiepe beekje.

 

Na een heerlijke ochtend lekker terug naar huis. Alle rijp smelt snel weg in het stralende zonnetje. Ook de temperatuur komt al gauw weer boven nul uit. Zo eindigde de eerste koudeperiode.

 

11-12 februari 2017

Ja hoor de tweede koudeperiode meldt zich weer met een laagje sneeuw. Mooi getimed in het weekend. Wat was dit genieten!

Hier in het westen zou er niet of nauwelijks sneeuw vallen, dus rekende ik er niet op. Misschien een ritje verderop op zoek naar een mooie locatie. Maar nee hoor. Ik hoefde niet ver weg. Zaterdagochtend een heerlijke wandeling gemaakt door de duinen en over het strand.

Wat ziet alles er toch zo anders uit onder zo'n wit dekentje.

Het helmgras en de paaltjes steken zo mooi af tegen die grijswitte lucht. De zee gaat naadloos over in de lucht. Het zand is nagenoeg geheel bedekt met sneeuw.

Zodra we de duinen in lopen begint het weer te sneeuwen. Als 2 wandelaars ons passeren draai ik me om want ik zie in mijn gedachten al een mooi sfeerplaatje opkomen. Klikken maar.

Even verderop weet ik een veldje met sneeuwklokjes en ben benieuwd of deze al boven de grond uitgekomen zijn. En ja hoor......

Wat een beauty's. Zo'n teer bloempje die net boven de sneeuw uitsteekt met nog een laagje verse sneeuw op zijn rug.

Zo liggend tussen al die sneeuwklokjes trek ik aardig wat bekijks van de honden die hier met hun baasjes langs wandelen.

Niet alleen de sneeuwklokjes zijn een gewild onderwerp, even verderop zie ik een struikje wat aan het uitlopen is. de lente is in aantocht. de versgevallen sneeuw op de blaadjes laten mooi het contrast zien tussen de winter en de aankomende lente.

 

Na deze heerlijke winterwandeling trokken we huiswaarts voor een kop warme chocolademelk. Dat hoort toch echt bij een winterdag.

Zaterdagavond begint het weer met sneeuwen en ben voorzichtig al plannen aan het maken voor de volgende dag.

Maar eerst zien of het blijft liggen. Als ik zondagochtend vroeg opsta en de gordijnen openschuif zie ik een flink pak sneeuw, althans voor hier in het westen van het land dan.

Ik ga vroeg op pad en ben net na zonsopgang bij de Amsterdamse Waterleiding Duinen. (AWD) met mijn warme sneeuwlaarzen ploeg ik door de versgevallen sneeuw. het kraken van deze sneeuw onder mijn voeten blijft een geweldig geluid. Wat heb ik hier lang op moeten wachten. Helemaal alleen banjer ik door dit prachtige natuurgebied. Mijn missie is damherten fotograferen. Aangezien het duingebied erg uitgestrekt is ben ik voorbereid op een flinke wandeling. Dit is geen straf in deze sprookjesachtige witte wereld. Al gauw zie ik een damhert in de verte maar te ver om goed op de foto te krijgen.  Doorlopen dan maar. ZO loop ik al een tijdje zonder ook maar 1 foto gemaakt te hebben. Na ruim een uur gewandeld te hebben zie ik dan toch vlak voor me een prachtig damhert. Deze is totaal niet schuw en kan op mijn gemak meerdere foto's schieten. Wat een geluk zo tussen de dik besneeuwde struiken. Hier ging ik voor!! Wat word ik hier blij van.

 

Even verderop doet dit zelfde damhert zich tegoed aan een berkeboompje. Het is goed zichtbaar dat dit een geliefde boom is, hij is al aardig kaal gevreten.

Ik loop weer verder en besluit nog een beetje zuidwaarts te lopen. Daar bevind zich een grote groep herten tussen de bomen.

Ze liggen heerlijk op een beschut plekje in een duinvalleitje in het zonnetje. Als de groep besluit om verderop te gaan grazen levert dat fraaie beelden op.

 

Mijn missie is meer dan geslaagd en loop weer richting uitgang. Op de terugweg zie ik nog wat fraaie grillige bomen die zo lekker afsteken tegen de wit besneeuwde omgeving. Toen ik de foto's schoot wist ik al dat ze extra mooi uit gaan komen in zwart wit.

 

Zo komt er een einde aan mijn heerlijke zondagochtend wandeling door de Amsterdamse Waterleiding Duinen. En neem ik afscheid van deze korte maar prachtige winter. op naar de lente!


Comments

Marjo Van Oosten(non-registered)
Wat een prachtige foto's en heel leuk met het verhaal er bij!! Je website ziet er ook heel aantrekkelijk uit!
Rob(non-registered)
Heerlijk blog met meer dan prachtige foto's.
Op naar de lente, zeker. Maar ook hopen op weer zo'n winter volgend jaar.
Wat woon je toch in een mooi gebied ook.

Groet
Rob
Puck Steinmetz(non-registered)
Hey niks mis met je mooie blog & foto's :-) heb genoten van beide
No comments posted.
Loading...